Qosja: Ky 100-vjetor është i Ismail Qemalit jo i Ahmet Zogut

Në një intervistë të gjatë kushtuar 100-vjetorit të pavarësisë, Qosja u ndal gjerësisht në vlerësimin e tij për figurat më të mëdha politike të këtij shekulli.

Ai ka folur po ashtu mbi ngjarje të caktuara historike dhe “profetizoi” se bashkimi i Shqipërisë me Kosovën nuk do të ndodhë në Europë, siç pretendojnë politikanët, por realisht, ashtu siç e kanë ëndërruar me breza të tërë shqiptarësh ndër shekujt e historisë sonë të përbashkët.

Një prej figurave më të respektuara dhe penave më të njohura të botës shqiptare, akademiku Rexhep Qosja foli në emisionin “Shqip”.

“Zogu me Ismail Qemalin nuk kanë të bëjnë fare mes njeri-tjetrit. Ismail Qemali ishte shtetari që themeloi Shqipërinë, Ismail Qemali ishte demokrati, ai i cili e filloi demokracinë në historinë e popullit shqiptar dhe në historinë e shtetit shqiptar, Ismail Qemali ishte njeriu i cili ndërtonte një politikë tipike demokratike madje them më liberale. Ai ishte për bashkëmarrëveshje që me fjalë të huaj i themi dialog, ishte për tolerancën, ishte për mirëkuptimin, ishte për humanizmin, ishte për të drejtën, për të vërtetën. Pra ishte për disa vlera që nuk i kishte Ahmet Zogu, fjala bien” ka thënë Qosja.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS