Fundamenti

Pse simptomat e ftohjes përkeqësohen gjatë natës?

/ 2 minuta lexim
Fundamenti

Të gjithë e kemi kaluar ftohen – gjatë ditës, simptomat e të ftohtit nuk na godasin aq fort, por sapo shkojmë për të fjetur në mbrëmje, fillojmë të kollitemi, hunda na bllokohet ose dridhemi ose djersitemi nën çarçafë.

Intensiteti dhe mënyra se si shfaqen simptomat e ftohjes gjatë ditës dhe natës varet kryesisht nga ritmi cirkadian i personit, pra nga ora e tij e brendshme, sipas së cilës ndryshimet fiziologjike dhe mendore, si dhe ndryshimet në sjellje, ndodhin në cikle afërsisht 24 orë.

Gjatë ditës, energjia shpenzohet për detyrat e biznesit, për t’u kujdesur për shtëpinë dhe familjen, për t’u çlodhur, dhe gjatë natës, kur nuk ka aktivitete të tilla, trupi mund të drejtojë shumë më tepër energji për të forcuar sistemin imunitar, thonë mjekët.

Më saktësisht, kortizoli, hormoni kryesor i stresit në trup, është në nivele më të larta gjatë ditës dhe dihet se ky hormon qetëson sistemin tonë imunitar.

Kur nivelet e tij bien gjatë natës, sistemi mbrojtës punon më shumë dhe rezultati është inflamacioni më i theksuar, transmeton Telegrafi.

Uji Dea

Ky është një proces shërimi krejtësisht normal dhe i domosdoshëm, por gjithashtu i përkeqëson simptomat e ftohjes.

Gjithashtu, pozicioni horizontal gjatë shtrirjes bën të mirën, prandaj kollitem më shumë gjatë natës, hunda është më e mbushur dhe rrugët e frymëmarrjes janë më të bllokuara.

Kur ulemi drejt ose ecim, forca e gravitetit bën punën e saj dhe shkakton kollitje dhe rrjedhje hundësh, pra zhbllokimin e rrugëve të frymëmarrjes.

Megjithatë, kur jemi të shtrirë në shtrat, graviteti nuk ndihmon më, kështu që mukusi mund të grumbullohet në fyt dhe të përkeqësojë kollën, ose në hundë dhe të rrisë bllokimin. /Telegrafi/