RCCOLA

Pse kosovarëve nuk u lejohet të blejnë armë në Zvicër?

/ 4 minuta lexim
Mobi Casa

Qytetarët e disa vendeve, megjithatë, nuk lejohen të blejnë armë ose komponentë thelbësorë. Këto vende janë: Shqipëria, Algjeria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Maqedonia e Veriut, Serbia, Sri Lanka dhe Turqia

Pse pikërisht gjuajtja është ‘natyrore’ për zviceranët?

Të gjithë burrat zviceranë të aftë për punë nga mosha 18 deri në 30 vjeç kërkohet të shërbejnë në forcat e armatosura ose në alternativën e saj, shërbimin civil.

Ushtarët të cilëve u është lëshuar një pushkë sulmi duhet të kryejnë çdo vit një ushtrim qitjeje derisa të shkarkohen nga detyra ushtarake.

Kjo zakonisht ndodh në pranverë dhe verë, gjë që mund të shpjegojë pse po dëgjoni tingujt e armëve tani, veçanërisht nëse jetoni brenda rrezes së dëgjimit të një baze ushtarake.

Më pas, ka edhe civilë të shumtë që ushtrojnë si hobi gjuajtjen në objektiv.

Ka shumë klube armësh anembanë vendit ku njerëzit e të gjitha moshave – duke përfshirë fëmijë deri në pesë vjeç – mund të përmirësojnë aftësitë e tyre të gjuajtjes së mprehtë. Këto klube janë të grupuara nën ombrellën e organizatës, Federata Zvicerane e Qitjes.

Kjo mund të tingëllojë tronditëse për disa, por në fakt, gjuajtja me armë në Zvicër – qoftë nga ushtarë apo civilë – ka të bëjë me sigurinë, përcjell tutje albinfo.ch.

Zviceranët mësojnë të qëllojnë që në moshë të re dhe zhvillojnë një ndjenjë të thellë përgjegjësie ndaj armëve të tyre të zjarrit, gjë që përbën shkallën relativisht të ulët (në krahasim me vendet e tjera) të dhunës me armë.

Sidoqoftë, fatkeqësitë ndonjëherë ndodhin.

Të rinjtë mund të shfaqin aftësitë e tyre (të sigurt dhe të përgjegjshëm) gjatë festivaleve të qitjes, duke përfshirë Knabenschiessen, garën më të madhe në botë të pushkëve për të rinjtë për 12 deri në 16 vjeç që mbahet në Cyrih çdo shtator.

Uji Dea

Kush lejohet të posedojë armë zjarri në Zvicër dhe në çfarë kushtesh?

Ju mund të zotëroni një armë nëse jeni shtetas zviceran dhe jeni të paktën 18 vjeç; janë të qëndrueshëm mendërisht; nuk ka asnjë arsye që autoritetet të besojnë se ju mund ta përdorni armën për të dëmtuar veten ose të tjerët; dhe nuk keni precedentë penalë që tregojnë se ju përbëni rrezik për sigurinë publike.

Nevojitet një leje për të zotëruar një armë.

Duhet të lidhet një kontratë me shkrim ndërmjet shitësit dhe blerësit, si dhe arma që shitet/blehet.

Dhe nëse arma është një armë zjarri, shitësi duhet të dërgojë një kopje të kontratës në zyrën kantonale të armëve të zjarrit të blerësit brenda 30 ditëve nga lidhja e kontratës.

A mund të zotërojnë të huajt një armë dhe të marrin pjesë në praktikën e gjuajtjes me objektiv?

Nëse keni një leje C, të drejtat tuaja për të zotëruar dhe përdorur një armë zjarri janë të njëjta si për zviceranët (shih më lart).

Të tjerët janë subjekt i rregullave më të rrepta, sipas Zyrës Federale të Policisë (Fedpol):

“Shtetasit e huaj që nuk posedojnë leje qëndrimi afatgjatë kërkojnë leje për blerjen e armëve për të gjitha llojet e armëve dhe përbërësit e tyre thelbësorë. Ata gjithashtu duhet të kenë një certifikatë zyrtare nga kantoni i tyre i vendbanimit ose vendi i origjinës që konfirmon se janë të autorizuar të të marrë armën ose përbërësit kryesorë”.

Qytetarët e disa vendeve, megjithatë, nuk lejohen të blejnë armë ose komponentë thelbësorë. Këto vende janë: Shqipëria, Algjeria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Maqedonia e Veriut, Serbia, Sri Lanka dhe Turqia.

Arsyeja e përjashtimeve është se “ka pasur konfrontime të motivuara etnikisht ose politikisht në Zvicër midis anëtarëve të fraksioneve ndërluftuese nga këto vende (ose ekziston një rrezik real i konfrontimit)”, sipas Fedpol./albinfo.ch