Pse disa njerëz nuk infektohen kurrë me Covid!

Disa njerëz me “gjene fati” ose ADN specifike mund të kenë mbrojtje shumë të lartë kundër koronavirusit pas vaksinimit, thonë shkencëtarët nga Universiteti i Oksfordit.

Studiuesit zbuluan se njerëzit me një lloj gjeni të quajtur HLA-DQB1*06 kishin një përgjigje më të madhe të antitrupave pas vaksinimit. Vihet re se rreth 30 deri në 40% e popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar e ka këtë lloj gjeni.

Ekspertët vërejnë, megjithatë, se vaksinat janë mënyra më e mirë për të mbrojtur njerëzit nga Covid dhe rekomandojnë doza përforcuese për të rritur imunitetin.

Çfarë tregoi studimi

Studiuesit analizuan mostrat e gjakut nga njerëzit që morën pjesë në pesë prova të ndryshme, duke përfshirë 1600 të rritur, vaksina e parë e të cilëve ishte ose vaksina AstraZeneca ose Pfizer-BioNTech.

Ajo që ata zbuluan ishte se njerëzit që mbanin këtë variant të gjenit kishin më shumë gjasa të kishin nivele më të larta të antitrupave, proteina që njohin dhe “sulmojnë” koronavirusin sesa njerëzit që kishin versione të tjera të gjenit.

Studimi ndoqi gjithashtu një grup pjesëmarrësish që kishin teste javore për Covid për më shumë se një vit pas vaksinës së tyre të parë. Ata zbuluan se ata me variantin e gjenit kishin më pak gjasa të zhvillonin një infeksion serioz gjatë asaj periudhe kohore.

Shkencëtarët e pranojnë se shumë faktorë të tjerë kontribuojnë në rrezikun e zhvillimit të Covid, duke përfshirë moshën, çdo sëmundje themelore, por edhe ekspozimin ndaj koronavirusit, për shembull përmes punës së tyre. Por ata thonë se gjenetika ende luan një rol të rëndësishëm.

“Ne shpresojmë që gjetjet tona do të na ndihmojnë të përmirësojmë vaksinat në të ardhmen, në mënyrë që ato jo vetëm të na pengojnë të zhvillojmë sëmundje të rënda, por gjithashtu të na mbajnë pa simptoma për aq kohë sa të jetë e mundur,” vuri në dukje Dr. AlexanderMentzer, studiuesi kryesor në studim.

“Nga ky studim kemi prova se përbërja jonë gjenetike është një nga arsyet pse ne mund të ndryshojmë mes nesh në përgjigjen tonë imune pas vaksinimit kundër Covid-19”, u shpreh profesori JulianKnight.

“Nevojitet punë e mëtejshme për të kuptuar më mirë rëndësinë klinike të kësaj shoqate të veçantë,” shtoi ai. “Dhe më në përgjithësi për atë që identifikimi i këtij varianti gjeni mund të na tregojë se si gjenerohen përgjigjet imune efektive dhe për të gjetur mënyra për të vazhduar përmirësimin e vaksinave për të gjithë.”

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS