Hidromorava

Presidenti kroat Milanoviç: Serbia është e mirëpritur në BE, por së pari duhet ta njohë Kosovën

/ 2 minuta lexim

Presidenti kroat Zoran Milanoviç, i cili po merr pjesë në Samitin e NATO-s në Vilnius, tha se për sa i përket Serbisë është e mirëpritur në Bashkimin Evropian, por edhe se ka ende vende anëtare për të cilat çështja e pavarësisë së Kosovës është e diskutueshme.

“Serbët duhet të vendosin se ku janë, për sa më përket mua, ata janë të mirëpritur, por ata duhet të vendosin se ku janë,” tha Milanović në një deklaratë për gazetarët pas ditës së parë të samitit.

Duke vënë në dukje shumë kontradikta, Milanoviq tha se në samit ka folur për situatën në Kosovë dhe, siç ka thënë, sulmin ndaj KFOR-it dhe nevojën e njohjes së “pavarësisë së Kosovës”.

“Ne e ftojmë Ukrainën të bëhet anëtare e NATO-s dhe mes nesh ka ende nga ata që nuk duan të njohin ekzistencën e Kosovës”, tha Milanović.

Ai thotë se ka folur edhe për situatën në Bosnje dhe Hercegovinë, e cila sqaron se është më e mirë se sa ishte, por e pakënaqshme.

ArKatana

“Kjo na shqetëson të gjithëve, është pjesë e mjedisit të sigurisë në të cilin vepron Aleanca”, tha presidenti kroat.

Duke folur për disa kontradikta të tjera kur bëhet fjalë për anëtarësimin e disa vendeve të BE-së, Milanoviq tha:

“Nga ana tjetër, liderët e Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi, të cilët prej vitesh janë të mirëpritur në aleancën ushtarake më demokratike dhe delikate në botë, ulen me ne në NATO në baza të barabarta dhe në negociatat për BE, ata janë diku atje… askund, madje është diskriminim, është një kontradiktë e paqëndrueshme”, tha kreu i shtetit kroat.

Ai pyeti se çfarë po bëjnë ato vende në NATO, nëse nuk përmbushin disa vlera të tjera.

Ai mohoi që Kroacia të përfaqësohej në samit nga dy delegacione dhe theksoi se në Vilnius janë të rëndësishëm vetëm kryetarët e delegacioneve, sepse ata janë të vetmit që flasin.