Fundamenti

Pirja e kafesë para vaktit të mëngjesit rrit rrezikun nga diabeti

/ 2 minuta lexim
Eco Higjiena

Kërkimet kanë treguar më parë se konsumimi i kafeinës mund të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës.

Pirja e kafesë gjëja e parë në mëngjes mund të jetë një katalizator në zhvillimin e diabetit të tipit 2.

Një studim i ri i kryer mbi 29 vullnetarë në Universitetin e Bath në Somerset, zbuloi se pirja e kafesë para konsumimit të mëngjesit pas zgjimit rriti sheqerin në gjak me 50 për qind të vullnetarëve.

Grupit të studimit iu desh t’i nënshtrohej tri eksperimenteve të ndryshme, të cilat përfshinë kushtet e mëposhtme:

Pjesëmarrësit kishin një gjumë normal natën dhe u kërkua të konsumojnë një pije me sheqer që përmban të njëjtën sasi kalorish që mund të konsumonte në një mëngjes tipik pas zgjimit.

UBT

Studiuesit i zgjuan pjesëmarrësit çdo orë për pesë minuta dhe më pas pas zgjimit iu dha e njëjta pije me sheqer.

Pjesëmarrësit përjetuan të njëjtën përçarje të gjumit, por së pari iu dhanë dy filxhanë kafe të zezë të fortë 30 minuta para se të konsumonin pije me sheqer.

Sidoqoftë, kur kafeja e zezë e fortë u konsumua para se të merrte pije me sheqer, ajo rriti përgjigjen e glukozës në gjak te pjesëmarrësit me rreth 50%, sipas një artikulli në News-Medical.Net.

Edhe pse shumë studime thonë se kafeja mund të jetë e lidhur me shëndet të mirë, hulumtimet kanë treguar më parë se kafeina potencialisht mund të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës.