Pirja e kafesë mund të zvogëlojë rrezikun e infeksionit Covid-19

Një filxhan kafe në ditë mund ta bëjë më të thjeshtë mbajtjen e vigjilencës gjatë punës nga shtëpia në pandemi. Mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të infeksionit Covid-19. Sipas një studimi të ri, pirja e një ose më shumë filxhanëve kafe në ditë shoqërohej me rreth 10 % ulje të rrezikut të Covid-19, krahasuar me më pak se një filxhan në ditë.

Të udhëhequr nga studiuesit e Universitetit Northwestern në SHBA, studimi sugjeroi gjithashtu që ngrënia e më shumë perimeve dhe më pak mish të përpunuar, mund të zvogëlojë rrezikun e infeksionit Covid-19. Rezultatet e studimit u botuan në revistën Nutrients.

Kafeja ka veti antioksiduese dhe anti-inflamatore dhe studimi i ri sugjeroi që konsumi i kafesë ka efekte pozitive në biomarkerët inflamatorë si CRP, interleukin-6 (IL-6) dhe faktorin I të nekrozës tumorale (TNF-I) e lidhur me ashpërsinë dhe vdekshmërinë Covid-19. Më tej, pirja e kafesë është shoqëruar me rrezik më të ulët të pneumonisë tek të moshuarit.

“Marrë së bashku, një efekt imunoprotektiv i kafesë kundër Covid-19 është i besueshëm dhe meriton hetim të mëtejshëm”, vunë në dukje autorët.

Respektimi i disa sjelljeve dietike mund të ndihmojë në kufizimin e përhapjes së Covid-19

Studiuesit analizuan të dhënat e 40,000 të rriturve britanikë në Biobank të MB për të studiuar lidhjen midis dietës dhe Covid-19. Ata vështruan marrjen ditore të pjesëmarrësve në kafe, çaj, peshk me vaj, mish të përpunuar, mish të kuq, fruta dhe perime. Këtu janë gjetjet kryesore:

Konsumi i të paktën 0.67 racioneve / ditë perime (të gatuara ose të papërpunuara, me përjashtim të patateve) u shoqërua me një rrezik më të ulët të infeksionit Covid-19.

Konsumi i mishit të përpunuar ishte i lidhur me një rrezik më të lartë të Covid-19. Sidoqoftë, konsumi i mishit të kuq nuk paraqiste asnjë rrezik, duke sugjeruar që mishi në vetvete nuk mund të rrisë rrezikun.

Studimi mbështet hipotezën që faktorët ushqyes mund të ndikojnë në aspekte të dallueshme të sistemit imunitar, pra ndjeshmëria ndaj Covid-19, thanë studiuesit. Ata sugjeruan që respektimi i sjelljeve të caktuara dietike si rritja e marrjes së perimeve dhe zvogëlimi i marrjes së mishit të përpunuar mund të jetë një shtesë.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS