UBT

Pentagoni: Antitankët do t’i ndihmojnë Kosovës për mbrojtjen e sovranitetit, nuk e ndryshojnë balancin ushtarak në rajon

/ 3 minuta lexim

Nga Uashingtoni njoftohet se Departamenti i Shtetit ka marrë një vendim për miratimin e një shitje të mundshme ushtarake në Republikën e Kosovës të raketave Javelin dhe pajisjeve përkatëse për një kosto të vlerësuar prej 75 milionë dollarë. Agjencia e Bashkëpunimit për Sigurinë e Mbrojtjes pjesë e Pentagonit dorëzoi sot certifikatën e kërkuar duke njoftuar Kongresin për këtë shitje të mundshme.

Në njoftimin e publikuar theksohet se Republika e Kosovës ka kërkuar të blejë 246 raketa Javelin FGM-148F (përfshirë 6 raketa fluturuese); dhe 24 Njësi lëshimi të Komandës së Lehtë Javelin (LWCLU).

“Përfshihen gjithashtu Javelin LWCLU Basic Skills Trainers; Javelin Trainers Outdoor; Raunde simulimi të raketave; Stacionet e instruktorëve të trajnimit në natyrë (OTIS); Njësitë e ftohësit të baterisë (BCU); Integrimi i Sistemit dhe Check out (SICO); Mbështetja e Ciklit të Jetës (LCS); Manuali Teknik Elektronik Interaktiv i Kufizuar Javelin (IETM); Manuali i Operatorit Javelin dhe Asistenca Teknike (TAGM); vegla; Stërvitja e gjuajtësve të shtizës; Trajnimi i Oficerit Teknik të Municioneve (ATO); Trajnim për mirëmbajtjen e shtizës; dhe elementë të tjerë të logjistikës dhe mbështetjes së programit. Kostoja totale e vlerësuar është 75 milionë dollarë”.

Kjo shitje e propozuar do të mbështesë qëllimet e politikës së jashtme dhe sigurinë kombëtare të Shteteve të Bashkuara duke përmirësuar sigurinë e një partneri evropian, i cili është një forcë e rëndësishme për stabilitetin politik dhe ekonomik në Evropë, vijon njoftimi i Departamentit të Shtetit, transmeton Express.

Shitja e propozuar do të përmirësojë kapacitetin afatgjatë të mbrojtjes së Kosovës për të mbrojtur sovranitetin dhe integritetin e saj territorial për të përmbushur kërkesat e saj të mbrojtjes kombëtare. Kosova nuk do ta ketë të vështirë të absorbojë këtë pajisje në forcat e saj të armatosura, theksohet në njoftim.

Kkgjilan

Shitja e propozuar e kësaj pajisje dhe mbështetje nuk do të ndryshojë ekuilibrin bazë ushtarak në rajon.

“Kontraktorët kryesorë do të jenë Javelin Joint Venture ndërmjet Lockheed Martin në Orlando, FL dhe Raytheon Missiles dhe Defense në Tucson, AZ. Nuk ka marrëveshje të njohura kompensimi në lidhje me këtë shitje të mundshme.

Zbatimi i kësaj shitje të propozuar nuk do të kërkojë caktimin e përfaqësuesve të Qeverisë së SHBA-së apo kontraktorëve në Kosovë.

Nuk do të ketë asnjë ndikim negativ në gatishmërinë e mbrojtjes së SHBA-së si rezultat i kësaj shitje të propozuar”.

Ky njoftim për një shitje të mundshme kërkohet me ligj. Përshkrimi dhe vlera e dollarit janë për sasinë më të lartë të vlerësuar dhe vlerën e dollarit bazuar në kërkesat fillestare. Vlera aktuale e dollarit do të jetë më e ulët në varësi të kërkesave përfundimtare, autoritetit buxhetor dhe marrëveshjeve të nënshkruara të shitjes, nëse dhe kur përfundohet, bëhet e qartë në këtë njoftim. /Gazeta Express