RCCOLA

PDK: Vazhdojnë skandalet në ndërmarrjen “Tregu” në Gjilan, shpenzohen mbi 200 mijë euro pa procedura të prokurimit

/ 3 minuta lexim

Gjilan – Ligji i prokurimit nuk po vlen për ndërmarrjen publike lokale “Tregu”, aty po bëhen pazare private dhe nuk po zbatohen fare procedurat e tenderimit, konkurrencës dhe transparencës. Shkelja flagrante e ligjit të prokurimit në këtë kompani ka nisur me skandalin e blerjes së kamionit në Gjermani në vlerë prej 50 mijë euro, drejtpërdrejtë nga ana e kryetarit të komunës së Gjilanit Alban Hyseni, pa asnjë procedurë dhe kriter të këtij ligji thuhet n reagimin e PDK-së.

Reagimi i plotë:

Ndërkohë kanë vazhduar skandalet tjera aty, ku janë shpenzuar mbi 150 mijë euro pa procedura të prokurimit, si:

  1. Rregullimi i pesë zyreve nën çati të objektit të ndërmarrjes Tregu
  2. Rregullimi i rrethojave metalike
  3. Rregullimi i hapësirës te pemtë dhe perimet, vendosja e konstruksionit metalik me xhama dhe mekanizëm lëvizës
  4. Blerja e 3 kontejnerëve (për zyre) në vlerë prej rreth 15 mijë euro
  5. Furnizimi dhe montimi i laurave (rampave) në hyrje/dalje të parkingut të tregut.

Në këto shkelje dhe skandale është i përfshirë edhe kryetari i Gjilanit me disa nga drejtorët komunal, të cilët kanë transferuar buxhet nga komuna në llogari të ndërmarrjes Tregu, e ku më pastaj menaxhmenti i tregut ka vepruar sipas urdhrave të Alban Hysenit.

Ligji nr. 04/L-042 për prokurim publik e saktëson shumë qartë se të gjitha ndërmarrjet publike për çdo furnizim dhe shërbim, janë të detyruara dhe obliguara të zhvillojnë procedurat e tenderimit.

Hidromorava

Anarkia aty duhet të ndalet menjëherë, andaj PDK kërkon urgjentisht nga bordi i kësaj ndërmarrje që konform përgjegjësive dhe kompetencave të merr masa të menjëhershme për të ndaluar vazhdimin e pazareve private të kryetarit të komunës në bashkëveprim me kryeshefin e kësaj kompanie.

Ftojmë publikisht organet e hetuesisë që të merren me të gjitha këto raste dhe raste tjera, ku janë bërë shkelje të rënda të ligjit të prokurimit, e që sigurisht i cilësojmë si vepra penale.

Përveç kësaj, PDK e vlerëson të qëllimshme funksionimin e kësaj ndërmarrje pa juristë dhe financier, duke mos emëruar zyrtarë të përkohshëm deri në shpalljen dhe zhvillimin e procedurave të konkursit për këto pozita jetike të kësaj ndërmarrje.

Në seancën e ardhshme të Kuvendit Komunal duhet të raportohet me prioritet për punën vjetore dhe financiare të kësaj kompanie për vitin 2023, e cila nuk po i njeh ligjet e Republikës së Kosovës./rajonipress/