PDK: Komuna e Gjilanit dhe mungesa e transparencës në shqyrtimin publik të planit zhvillimor komunal (2020 – 2028)

Gjilan – Ashtu qysh edhe doli nga USAID me Indeksin e konkurrueshmërisë së komunave të Kosovës për vitin 2020, komuna e Gjilanit mbetet komunë e mbyllur për publikun dhe radhitet kah fundi i listës së 38 komunave të Kosovës për transparencë. Ose, thënë ndryshe, komuna e Gjilanit është nga komunat më të mira në “prodhimin e mjegullës” si produkt i domosdoshëm për ta mashtruar dhe për ta manipuluar qytetarin e saj thuhet në reagimin e degës së PDK-së në Gjilan.

Reagimi i plotë i degës së PDK-së

Për ta ilustruar këtë po ndalemi kësaj here te shkeljet e rënda të procedurës gjatë shpalljes së shqyrtimit publik të draftit të PZHK të Gjilanit.

Në seancën e Kuvendit të Komunës (KK), të mbajtur me datë 24 korrik 2020, merret vendimi për organizimin e dëgjimit publik për Planin Zhvillimor Komunal (PZHK) 2020-2028. Nga anëtarët e Kuvendit Komunal, ky vendim merret pa qenë të njoftuar paraprakisht me materialin, siç është përcaktuar me nenin 43 paragrafi 3 të Ligjit Nr. 03/L-040 për Vetëqeverisje Lokale dhe Udhëzimin Administrativ Nr. 02/2015 për mbajtjen e mbledhjeve të Kuvendit të Komunës.

Me datë 28 korrik 2020 (vetëm 4 ditë pas marrjes së vendimit), Drejtoria për Urbanizëm, Planifikim dhe Mbrojtje të Mjedisit (DUPMM), bënë njoftimin për shpalljen e shqyrtimit publik për Planin Zhvillimor Komunal të Gjilanit për Periudhën 2020-2028, duke vepruar në kundërshtim me dispozitat e legjislacionit në fuqi, respektivisht në kundërshtim me dispozitat e Ligjit Nr. 04/L-174 për Planifikim Hapësinor, si dhe nenin 8 paragrafi 2 të Udhëzimit Administrativ MMPH– Nr. 05/2014 për Përgjegjësitë e Autoritetit të Planifikimit Hapësinor si dhe Parimet dhe Procedurat për Pjesëmarrjen e Publikut në Planifikim Hapësinor, i cili përcakton se: “Njoftimi publik për projekt dokumentet e planifikimit hapësinor bëhet së paku tetë (8) ditë para hapjes së shqyrtimit publik dhe përmban:
2.1. vendin, ditën, kohën e fillimit dhe kohëzgjatjen e shqyrtimit publik;
2.2. vendin dhe kohën e prezantimeve publike shtesë;
2.3. listën e dokumenteve të planifikimit të cilat do të cilat do të shqyrtohen nga publiku;
2.4. vegëzën elektronike për qasje në versionin digjital të dokumenteve të planifikimit hapësinor;
2.5. mënyrën dhe adresën elektronike të dërgimit të komenteve dhe sugjerimeve;
2.6. afatin brenda të cilit propozimet dhe vërejtjet me shkrim i paraqiten autoritetit përgjegjës;
2.7. referenca në parcelat e tokës të cilave do t’ju ndërrohet destinimi i shfrytëzimit me dokumentin e planifikimit hapësinor.
Nga e gjithë kjo shihet qartë se institucioni i komunës:
1. E shkel afatin ligjor me publikimin e njoftimit për shpalljen e shqyrtimit publik për Planin Zhvillimor Komunal dhe
2. Nga përmbajtja e njoftimit të publikuar shihet qartë se qytetarëve ju mohohen të drejtat e parapara në nenin 8 paragrafi 2 të Udhëzimit Administrativ MMPH– Nr. 05/2014. E në veçanti e drejta që të kenë qasje në versionin digjital të dokumentit të planifikimit hapësinor përmes vegëzës elektronike (sepse e kufizon këtë shqyrtim vetëm me prezantimin në ambientet DUPMM).

Fillimisht, Komuna e Gjilanit, para se të bëj publikimin e njoftimit për hapjen e shqyrtimit për Planin Zhvillimor Komunal, ka qenë e obliguar që:
1. Vendimin e nxjerrë nga KK me datë 24 Korrrik 2020, ta dërgojë për shqyrtim të ligjshmërisë në Ministrinë e Pushtetit Lokal (MPL) në afat prej 7 ditësh nga nxjerrja e tij, siç përcaktohet me nenin 81 paragrafi 2, i Ligjit Nr. 03/L-040 për Vetëqeverisje Lokale.
2. Pastaj, ligjshmëria e këtij vendimi do të shqyrtohej nga autoriteti mbikëqyrës- Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit (MEA) në afat pre 15 ditësh pas pranimit të tij nga njësia për administrimin e dokumenteve në ministri.

Nëse pas këtij afati MEA nuk i kthen përgjigjeje komunës përmes MPL (që do të thotë se vendimi është i rregullt), atëherë komuna e bën publikimin e vendimit për qytetarët e saj. Komuna e Gjilanit nuk e ka bërë fare publikimin e këtij vendimi e që na e bën qartë me dije sa e pakujdesshme dhe sa pak transparente është kjo komunë ndaj njerëzve që me besimin e votës i vendosën udhëheqësit e saj në pushtet. Për ta, afatet ligjore dhe procedurat aspak nuk janë të vlefshme.

Pjesëmarrja e publikut dhe e grupeve të ndryshme të interesit në diskutime (shqyrtime) për aspekte jetike për qytetarët, është me rëndësi të veçantë dhe i jep legjitimitet përmbylljes së proceseve në komuna dhe në nivelin nacional.

Cenimi i kësaj të drejte elementare të publikut të komunës është shkelje e rëndë ligjore dhe procedurale e që komuna e Gjilanit në këtë rast e bën duke mos e publikuar fare para qytetarëve vendimin e KK për shqyrtim publik të PZHK si një nga dokumentet më të rëndësishme për të gjitha zhvillimet në komunë për disa vitet e ardhshme. Komuna nuk e ofron as mundësinë e leximit digjital të draftit të këtij dokumenti e që paraqet hendikep të madh për secilin profesionist të kësaj fushe e le më për qytetarin e rëndomtë i cili, do të duhej të kishte komoditetin dhe kohën e duhur për ta lexuar dhe analizuar këtë dokument në qetësi në shtëpinë e tij.

Nga kjo që u tha këtu shihet qartë se ministritë e linjës të Qeverisë së Kosovës duhet të merren seriozisht me teket e drejtorëve të drejtorive komunale, të kryesueses së KK dhe të vet kryetarit të kësaj komune.

Nëse këto ministri vazhdojnë të heshtin dhe të mos veprojnë me mekanizmat e tyre të monitorimit, të kontrollit dhe pastaj të sanksionimit meritor atëherë voluntarizmi i zyrtarëve mund të na qojë lehtë në anarki dhe në degjenerim të qeverisjeve lokale siç edhe po ngjet me komunën e Gjilanit dhe me kryetarin e saj Lutfi Hazirin.
Fjala e urtë thotë: “Kur macja nuk është në shtëpi, minjtë luajnë valle nëpët të…”!

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS

Vërejtje!

RajoniPress.com nuk do të botojë shkrime që nuk i përmbushin kriteret dhe standardet profesionale të gazetarisë bashkëkohore. Nuk do të ketë për askënd mbyllje apo censurë, por jemi të fokusuar që në këtë agjenci, lajmi, shkrimi, raporti, intervista dhe opinioni të plotësojnë kriteret profesionale. Gjithashtu opinionet, analizat, komentet, nuk duhet të shkelin parimet etike (gjuhën e urrejtjes, fyerjet, diskriminimet e çfarëdoshme).