RCCOLA

Njollosja e gjithçkaje shqiptare!?

/ 2 minuta lexim
KKVITI

Nga Xhemaledin Salihu – Kohëve të fundit po manifestohet një mani, dobësi shqiptare: krejt çka është shqiptare po e njollosim. Filluam nga politika, nuk mbeti as një politikan qoftë i nivelit lokal, rajonal apo nivelit kombëtar që nuk u njollos, nuk u përfol.

Për fillim, filluam me personalitete të klasës politike, vazhduam me institucionet, organet lokale, rajonale dhe kombëtare, pa dallim, të gjitha i njollosëm që ishin të shteteve shqiptare.

Nuk u ndalëm me kaq, njollosëm të gjitha personalitetet shqiptare të historisë, kulturës, arsimit shqiptar, duke kërkuar personalitete të reja të historisë, kulturës, arsimit jashtë shqiptare.

Po, njollosëm individë, përfaqësues të denjë të kulturës, arsimit, historisë shqiptare, në fakt njollosëm vetveten shqiptare.

E fundit që po njolloset është shkenca shqiptare, po njolloset dija, mendja shqiptare, Akademitë, Institucionet shkencore, historike, kulturore, Arsimore shqiptare.
Jo, nuk na mbeti kurrgjë shqiptare e mirë, as simbolet tona shqiptare nuk mbetën pa u njollos, bile edhe gjuha jonë shqipe.

Mobi Casa

Njollosja e gjithçkaje shqiptare na çon kah dashuria e simboleve, gjuhëve, historisë, kulturës, arsimimit, shkencës së huaj.

Kjo po na ndodh viteve të fundit, nuk kemi dashuri ndaj asaj çka është shqiptare, por po anojmë nga ajo e huaja: personalitete, shkence, kulture, arsim, traditë, gjuhë, e tjerë.

Shtrohet pyetja: po pse po ndodh kjo? A thua po kërkojmë identitet tjetër, kur kemi identitetin tonë shqiptar, shkencën, kulturën, traditën, gjuhën, simbolet tona shqiptare.
I kuptoj popujt që nuk i kanë këto dhe kërkojnë identitetit, por ne shqiptarët i kemi identitetin tonë dhe nuk na duhen kultura, personalitete, tradita të huaja.

Ndoshta përgjigja është se nuk jemi të kënaqur me arritjet tona shqiptare në këto segmente të jetës, nuk jemi të vetëm. Edhe popujt të tjerë nuk kanë arritur kulmin e kënaqësisë, por i dojnë, i respektojnë, i nderojnë organet, institucionet, personalitetet e veta kombëtare. Të mësohemi dhe të edukohemi me tonën shqiptare dhe përjashta shqiptarisë lëvizjet, ideologjitë, ndikimet që po rrezikojnë identitetin tonë kombëtar.
Është e mundshme arritja e Madhërishmes Shqiptare, nëse punojmë e veprojmë për to./rajonipress/