ARKATANA

Një portokall në ditë do ta mbajë trurin të ri

/ 2 minuta lexim
Fundamenti

Një dietë e pasur me fruta dhe perime është jashtëzakonisht e rëndësishme nëse kujdeseni për shëndetin tuaj, dhe hulumtimet e reja zbulojnë më tej përfitimet e ushqimeve të caktuara për trupin tonë.

Ndër të fundit që synuan studimin ishte një portokall që është treguar se e mban trurin të ri.

Për shkak se studimet e mëparshme kanë gjetur se flavonoidet, një grup i madh i përbërjeve natyrore nga bimët, veprojnë si antioksidues të fuqishëm dhe ngadalësojnë ose parandalojnë përkeqësimin mendor, shkencëtarët e Harvardit vendosën të shqyrtojnë lidhjen midis konsumimit afatgjatë të flavonoideve dhe shëndetit të trurit.

Ekspertët analizuan të dhënat nga 49,493 gra me moshë mesatare 48 vjeç dhe 27,842 meshkuj me moshë mesatare 51 vjeç, të cilët ata i mblodhën për 20 vjet. Gjatë hulumtimit, pjesëmarrësit plotësuan pyetësorë rreth dietës dhe vlerësuan aftësitë e kujtesës.

Fundamenti

Ata zbuluan se edhe me disa rreziqe të tjera shëndetësore (të tilla si mosha ose marrja e kalorive), të rriturit që hëngrën ushqime më të pasura me flavonoide treguan rënien më të vogël të aftësive njohëse prej 20%. Ata hëngrën rreth 600 miligram flavonoide në ditë, dhe për krahasim rreth 100 gram ose lugë luleshtrydhe kanë rreth 180 miligram flavonoide.ReklamëAta më pas i ndanë flavonoidet në disa grupe.

Ata zbuluan se ushqimet që përmbajnë flavone, të tilla si perimet portokalli, frutat dhe perimet e verdha, u shoqëruan me një rrezik 38% më të ulët të rënies njohëse, ndërsa ushqimet e pasura me antocianina (ushqime të kuqe, vjollce dhe blu të tilla si manaferrat e ndryshëm) zvogëlojnë rrezikun 24 %.

Kjo është arsyeja pse ekspertët rekomandojnë futjen e portokallit në dietën tuaj të përditshme, dhe ju mund të bëni të njëjtën gjë me manaferrat e buta dhe manaferrat e egra.Të rriturit e moshuar që filluan të hanë manaferrat çdo ditë për tre muaj kishin rezultate më të mira të testit.