Në ledhëz të Çamërisë

/ 2 minuta lexim

Poezi nga Atdhe Geci

Tridhjetë e gjashtë nëna çame dhe arbanite
u mblodhën në Ledhëz në vendlindjen e
Pirro Shqiponjës, tek varri ku prehet Heroi
i Çamërisë, për të dhënë mesazhin e tyre
para varrit që di shumë për të ardhmen!…

Çamëri, ti që ishe krenari e Epirit shqiptar
nuk qaj për djemtë që ikin në mërgim, por
qaj për kohën që mund ta merr era e ta bëj
pluhur,!

Qaj toka ime, qaj bari im i thjeshtë
se dhjetëra shekuj i kemi rrënjët e Ipeve
eshtrat e të rënëve pellazgë, ilirë e dardanë
Ah, Greqi ty të vraftë gjëma e vullkaneve
prej shekujsh jemi të lidhur për varresh
qysh me Pirron Çamëria ishte Republikë,
qysh me Pirron, Greqia e tëra ishte e jona.
Çamëri, ti e di kush të dënoi me harresë,
Ligji i Luftës 1941 ishte rrufeja që të vrau!

Mobi Casa

Çamëri, lufta për liri na bën të përjetshëm
numëroni vet palat e fustanellës shqiptare.
Prej shekujsh jemi të lidhur për këtë tokë.

Në Ditën e Pirros, Ditën e kujtesës sonë
Gratë e Ledhzës vrapuam rreth shtëpisë
me flamurin kombëtar të atdheut tonë, e
policët grekë u trembën prej këtij vrapimi,
tridhjetë e gjashtë nëna çame dhe arbanite
u betuan të lindin nga një fëmijë më tepër
nga një fëmijë për Flamurin dhe Atdheun!…

Atdhe Geci – Dortmund, Gusht, 2023