Fundamenti

Ndikimi i vrapimit në përmirësimin e shëndetit

/ 2 minuta lexim

Dhjetë minuta vrap me intensitet të moderuar janë të mjaftueshme për të rritur rrjedhjen e gjakut në pjesën e trurit që luan një rol në kontrollin e humorit dhe funksionet ekzekutive, sipas një studimi të ri nga Universiteti i Tsukuba.

Vrapimi për rritjen e mirëqenies

Ka prova të qarta se aktiviteti fizik ka shumë përfitime, si përmirësimi i humorit, por në studimet e mëparshme, çiklizmi ishte shpesh forma e ushtrimit të studiuar. Vrapimi, megjithatë, luan një rol të rëndësishëm në mirëqenien tonë dhe shkenca shpjegon pse.

Forma unike dhe efikasiteti i vrapimit, duke përfshirë aftësinë për të mbajtur këtë formë ushtrimi, dhe suksesi evolucionar i njerëzve janë të lidhura ngushtë, thonë ekspertët.

Hidromorava

Duke pasur parasysh shtrirjen e kontrollit ekzekutiv që kërkohet për të koordinuar ekuilibrin, lëvizjen dhe shtytjen gjatë vrapimit, është e arsyeshme që do të kishte rritje të aktivizimit neuronal në korteksin paraballor dhe se funksionet e tjera në këtë rajon do të përfitonin nga kjo rritje e burimeve të trurit.

Për të testuar hipotezën e tyre, ekipi hulumtues përdori një test fjalësh dhe mblodhi të dhëna.

Rezultatet treguan se, pas dhjetë minutash vrapimi me intensitet të moderuar, pati një reduktim të ndjeshëm në kohën e efektit të ndërhyrjes, si dhe aktivizimin e rajoneve specifike të trurit. Pas vrapimit, pjesëmarrësit raportuan se ndiheshin më mirë.

Meqenëse shumë tipare të korteksit paraballor të njeriut janë unike njerëzore, ky studim jo vetëm që hedh dritë mbi përfitimet aktuale të vrapimit, por edhe mbi rolin e mundshëm që këto përfitime mund të kenë luajtur në të kaluarën evolucionare të njerëzve