Muza e dorës së lisit

Tri poezi nga Atdhe Geci

Zgjohu kënga ime, ngritu vargu im
kemi edhe shumë udhë për të bërë

kemi dhe shumë vuajtje para vetes
Kosovë, çliroje heshtjen e plagosur

prij ndryshimit, merre udhën tënde
se ngjarjet e mëdha janë të vështira

Kosovë zgjohu e shih çka sheh syri
zgjohu e shih çka dëgjojnë veshët

zgjohu e shihi si ecin këmbët para
liria është përmbledhje e betejave

ajo flet fuqishëm sa herë është vetja.
Kur shteti e vetplagos popullin e tij

dora e atdheut është fuqia e atdheut
në mugullima jo aq të lavdëruara

poezia ndez flakën e zemërimeve,
dhe palumturinë e plisave të arave

Zgjohu atdheu ynë i ndarë në pjesa
numëro veten, mati hapësirat e tua

jepi krahë ëndrrës, bëhu zot i vetes.
O ti, ngre kokën lart, bjeri mendjes

asnjë poezi s´lindet nga jashtë jeta
por, nga oksigjeni i gjakut jetësor,
nga muza përdhimbjeve njerëzore!…

PASHA KËTË TOKË

Liri, je e shenjta e pikës së gjakut
më i ëmbli frut i dalë nga betejat,

më e dëlira flakërimë e atdheut
dhe më sublimja e ëndrrave tona

Roganë, e kuqja nuk harxhohet,
është gjak i të përditshmes, është

gjak i përjetshëm, është lënda që
na jep frymë dhe na mban gjallë

Shqipe, Kuq e Zi është Dardania,
Kuq e Zi është Shqipëria, Kuq e

Zi është Çamëria e Molla e Kuqe,
Kuq e Zi është Ulqini dhe Ilirida

Shqiptarë, bashkë rreth flamurit
Është zëri i Rilindjes Kombëtare

dhe mesazhi i gjakut të të rënëve,
Atdhe, betohemi me pasha këtë

tokë, me pasha këto fusha e male
me pasha shtëpitë dhe varret, me

pasha gjakun e librave e armëve
Liri, je pavarësia aty ku je fitore
por jo në pjesët ku shtypet liria.

SHTËPIA E FJALËS

Në çdo fjalë të shkruar
fjala ka mendjen e vet

dhe kauzën e fuqishme
të Himnit kombëtar.

Fjala art, shtëpi e ka gjuhën
shkrimin dhe shprehjen,

ëndjen e më të bukurës.
Me fjalë të thjeshta fjalësh

mund t´i prekin hapësirat
thellësitë dhe largësitë

dashurinë e të panjohurave
Në floriret e poezisë

Brendësisë së metaforave
çdo fonemë ka një fonemë

dhe çdo morfemë,
ka morfemë një morfemë!…

E burgosura fjalë e lirë,
kur i bën thirrje lirisë,

ti këputë prangat e shtypjes
shndërrohet në kauzë,

dhe i jep zë Himnit,
ta liroj fjalën e shkelur
që fjala vetë të plugon!…

Atdhe Geci – Dortmund, Gjermani, 2021

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS