RCCOLA

Mustafi ankohet për spastrim etnik nga Serbia: Lugina të jetë prioritet i Qeverisë së Kosovës

/ 3 minuta lexim

Kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptarë në Serbi, Ragim Mustafi, në një intervistë për Ekonomia Online, tha se shpopullimi i popullatës shqiptare nga Lugina e Preshevës është një problem me të cilin janë duke u përballur.

Sipas tij, ky shpopullim ka ndodhur nga kushtet e vështira me të cilat ata janë duke u përballur.

Ai shtoi se ata janë tëdiskriminuar nga Serbia dhe se me pasivizimin e adresave, pra përmesmjeteve administrative po bëhet spastrimi etnik.“Po ky është një problem real, po nuk është problem shpopullimi i popullatës, por kushtet në të cilat e kanë dërguar shpopullimin e popullatës, të cilët kanë qenë pjesë e diskriminimit të vazhdueshëm nga Republika e Serbisë. Madje pasivizimi është nga rastet më eklatante në botë, ku përmes mjeteve administrative siç është konstatuar nga Komiteti i Helsinkit bëhet spastrimi etnik, kjo ka qenë tema që kemi diskutuar me institucionet e Kosovës dhe njëra nga temat që e kemi diskutuar në Uashington”.

RCCOLA

Mustafi tha se në Preshevë nuk ka as një prokuror, është vetëm një zjarrfikës e sipas tij, këto janë të dhëna të tmerrshme.

“Çështja e diskriminimit për një kohë të gjatë, nëse një qytetarë si unë ka kryer Fakultetin në Kosovë dhe nuk ka arritur ta nostrifikoje diplomën për 10-20 vite ai nuk mund të presë më që të krijohen kushte ku ta realizoj profesionin e vet pra ka pasur një diskriminim strukturor dhe jo vetëm në kuptimin e mos njohjes së diplomave, por edhe në fushën e arsimit, kulturës, informimit, në fushën e ligj-zbatimit, nuk kemi as një prokurorë e kemi vetëm njëzjarrfikës, pra janë të dhënat të tmerrshme, integrimi dhe pjesëmarrja e qytetarëve në institucionet publike”, tha ai.

Mustafi, foli edhe për mbështetjen nga Kosova e Shqipëria, duke shtuar se çështja e Luginës duhet të jetë edhe njëra nga prioritetet e Qeverisë kosovare, raporton EO.“Qeveria e Kosovës dhe qeveria e Shqipërisë së fundmi kanë qenë shumë mëproaktive, mund të theksojë se Qeveria Kosovës ka qenë jashtëzakonisht më shumë proaktive me vendosjen e linjës buxhetore për ndihma në 2 milionë për qytetarët e Luginës së Preshevës. Ajo që ne po kërkojmë është që çështja e Luginës të jetë edhe njëra nga prioritetet e Qeverisë së Kosovës”.“Shifra nuk kemi por që ka shumë tërijnë të cilët e kërkojnë perspektivën e vetë ekonomike në perëndim kjo mbase është shumë e qartë”, tha ai.