Masakra e Llashticës

Nga Demir Krasniqi

Dua me nisë një këngë me këndua –
Kësaj Llashticës me ia kushtua !
Granatimet me ia kujtua –
Kurrë për jetë mos me i harrua !

Kujtojmë natën e bombardimeve
Dhe t’ përgjakshmet aktet e krimeve ,
T’ kriminelëve serbijan –
N’ Anamoravë , Karadak , Gjilan !…

Gjeneratat e reja kudo që janë ,
N’ asnjë moment t’ harrojnë nuk banë –
Krimet serbe që ndodhën n’ Gjilan ,
Në Nasalë , Pidiq, Shurdhan !…

Në Lladovë , Zhegër , Llashticë ,
Në Bresalc , Zhegovc , Vërbicë ,
N’ Malishevë , Uglarë , Cërrnicë ,
N’ Miresh , Maxhere , Kokaj , Sllubicë !…

N’ Pogragjë , Llovcë e Përlepnicë ,
N’ Arbëri e Velekincë ,
N’ Anamoravë e n’ Karadak –
Që kjo tokë u la me gjak !

N’ Anamoravë , n’ orë t’ hershme e t’ vona –
Janë vrarë 116 persona ,
Te të gjitha moshave dhe gjinive ,
T’ profesioneve dhe mjeshtërive !…

T’ gjitha këto vrasje që janë regjistruar –
Janë kryer në mënyrë të organizuar !
Nga forcat ushtarake edhe policia ,
Forcat paramilitare t’ ardhura nga Serbia !…

Këto vrasje e krime kurrë nuk do të vyshken –
Ato shënojnë data e periudha t’ ndryshme !
Duke filluar nga 24 Marsi i vitit 1999 –
Deri më 20 Qershor 1999 !…

Më 27 e 28 Mars 1999 –
Fshati Llashticë , u granatua nga çdo anë !
Më 28 Mars 1999 –
Kush u vra n’ Gjilan dhe në tjera anë ?!
Më 28 Mars 1999 –
Qyteti i Gjilanit u trondit në çdo anë !
Na u vra Meleke Xhelal Rashiti –
Prej plumbave t’ armikut na i doli shpirti !

Fshati Llashticë , kur është granatuar –
Pati dhjetëra t’ vrarë , t’ plagosur e t’ dhunuar !…
Por , deri më sot , asnjë serb i dyshuar –
Nuk është ndjekur penalisht , as nuk është dënuar ?!

Fshati Llashticë , për shkak t’ afërsisë me Pasjan –
Fshat fqinj i banuar krejt me serbijan !
Ishte i pari fshat , që do t’ përjetonte rrebe
Dhe do t’ rrezikohej nga ofensivat serbe !

Vrasja , pushkatimi dhe djegia e kufomave në këtë fshat –
Shënon dhunën e të gjitha forcave serbe ditë e natë !…
Të udhëhequra nga ushtria , policia dhe grupet paramilitare –
Që synonin ta qesin fare popullatën shqiptare !

Në Llashticë , gjithçka ka nisur më 27 Mars 1999 –
Ku makineria nisi të granatojë fshatin në çdo anë !
Granatonin fshatin n’ mënyrë t’ pa kontrolluar –
Nga sytë e serbëve të Pasjanit duke u vëzhguar dhe ndihmuar !

Në fshatin Llashticë – vendbanim shqiptarë ,
Pati dhjetëra njerëz t’ plagosur e të vrarë !
Pati njerëz t’ plagosur edhe të dhunuar –
Për ta , asnjë serb kurrë nuk është dënuar ?!

Më 27 Mars 1999 –
Në Llashticë , u mbush plot vaj edhe gjëmë !
Makineria serbe , nisi për të granatuar ,
E të gjuaj me armë n’ mënyrë t’ pa kontrolluar !

Të gjitha këto krime t’ makinerisë serbijanit –
Ndihmoheshin , vëzhgoheshin nga serbët e Pasjanit !
Fshati Llashticë , për shkak të afërsisë dhe fqinjësisë –
I pari rrezikohej nga ofensivat e Serbisë !

Vrasja , pushkatimi dhe djegia e kufomave në këtë fshat –
Shënon dhunën e forcave serbe , që përsëritej ditë e natë !
Shënon dhunën serbe që udhëhiqej nga ushtria ,
Grupet paramilitare edhe policia !…

Sipas rrëfimeve të shumë dëshmitarëve –
Llashtica , ishte n’ mes të luftës edhe zjarreve !
Llashticasit , lëshojnë fshatin prej kiametit –
Dhe vendosen tek vendi “Ara e Rexhepit” !

Për masakrën në Llashticë –
Përgjegjëse është ushtria e Serbisë ,
Që ndihmohej nga policia ,
Paramilitarët dhe çmenduria !…

Kështu rrëfen Ymer Ibishi –
Për masakrën shpjegon shumëfishi !
E lanë Vranjën , Leskocin , Nishin –
Ma vranë babanë Sylejman Ibishin !

Për natën e 27 Marsit 1999 –
Rrëfen Ibishi për çdo anë !…
Thotë :”Tërë fshati u izolua –
N’ male n’ tenda u strehua !”…

Fshati ishte boshatisur ,
Popullata ishte braktisur !
Serbët e Zhegrës , Pasjanit , Budrikës –
Gjithçka kishin plaçkitur n’ fshatin e Llashticës !

Më 13 Prill 1999 –
Ushtria dhe paramilitarët ishin çua në këmbë !
Rrethojnë vendin nga çdo anë –
Banorët shqiptarë ku ishin kanë !

Konvoji ushtarak :”Dora e zezë” –
Mbi shqiptarë pushkët kishte ndezë !
Të ndihmuar nga paramilitarë –
Vret pafajshëm banorët shqiptarë!…

Ushtoi mali , u trand zabeli –
U vra pafajshëm Enver Murseli !
Nga pushkët dilnin flaka e tymi –
U vranë Ymer Rashiti e Ali Selimi !

Nga ky moment familjet shqiptare –
Bëhen peng t’ grupeve paramilitare !
Nga paramilitarët serbë ma t’ keqtë –
Rrahën t’ rinjtë , torturohen pleqtë !…

Dhuna e ashpër serbe , këtu nuk përfundon –
72 familje i futën me dhunë n’ kolonë !
Afër 700 banorë , ushtarakët e serbijanit –
I dërguan n’ drejtim t’ fshatit të Pasjanit !…

Kalimi nëpër fshatin Pasjan , në agun e hershëm –
Qysh thonë dëshmitarët , ka qenë shumë i tmerrshëm !
Ka pasur fyerje e sharje t’ fëlliqura nga më t’ ndryshmet ,
Përjetimi i hidhur ndër shekuj nuk ndryshket !…

Kolona e banorëve të fshatit Llashticë –
Drejtohet për në fshatin Sllatinë të Vitisë !
Më 13 Prill 1999, banorët e Sllatinës –
N’ shpija i strehojnë familjet e Llashticës !

Asnjë organ hetues derisa t’ ekzistojë –
Masakrën e Llashticës , nuk guxon ta harrojë !
Krimet që janë bërë n’ këtë fshat pranë Pasjanit –
Ky fshat mund të quhet “Reçaku i Gjilanit” !

Fshati Llashticë , pos masakrës , zhdukjes së bagëtive –
E ka përjetuar edhe djegien e shtëpive !
Aty janë plaçkitur teknika bujqësore ,
Aty është dëmtuar dhe shkolla fillore !…

Nga këto forca serbe , si ujku dhe bisha –
Është dëmtuar shkolla fillore “Esat Berisha” !
Është djegur xhamia , ambulanca , biblioteka ,
T’ gjithë lokalet e fshatit mbetën si të shkreta !

Në Llashticë , janë djegur 123 shtëpi ,
137 objekte ndihmëse dhe për amvisni !…
Aty janë plaçkitur rrafsh 90 traktorë ,
3 autokombajna , 120 motokultivatorë !…

Janë plaçkitur 3 kombibusa , që ishin për burra ,
1 kamion i madh dhe 130 vetura !…
Serbët kishin plaçkitur 680 kafshë të trasha –
Këso krimesh s’ kanë bërë as mbreti , as pasha !…

Nata e bombardimeve
dhe krimet e përgjakshme serbe në Gjilan

Tashmë dihet saktësisht për krimet ,
Se vrasjet , pushkatimet , dhunimet ,
Plagosjet , vjedhjet dhe plaçkitjet –
Zhdukja e gjurmëve është bërë me dijet …

Dhe përcjelljen e aparatit shtetëror serb ,
I cili ndihmohej nga forcat ushtarake qelb ,
Që nga Vranja , Leskoci e Nishi kanë ardhë –
Bashkë me paramilitarë për të vrarë shqiptarë !

Edhe pas hyrjes së forcave të NATO – së ,
N’ Gjilan , serbët janë inatosë !
NATO mbronte vatrat tona –
Serbët na i vranë 15 persona !

N’ statistika dhe arkiva janë parë –
N’ Gjilan e rrethinë , sa shqiptarë janë vrarë ?!
147 persona shqiptarë na janë vra –
Prej tyre 25 femra , vajza edhe gra !…

Sipas këtij raporti në arkivat tona –
N’ Gjilan janë plagosur 75 persona !
Përveçse shumë gjërave , ne që na i kanë humbur –
4 persona llogariten se diku janë të zhdukur !…

Forcat serbe kanë djegur tërësisht 950 shtëpi ,
Pjesërisht i kanë djegur 452 !…
Rreth 7321 shtëpi janë plaçkitur ,
Shumë ari e stoli me dhunë janë grabitur !

Në Zhegër , janë djegur 393 shtëpi ,
Kurse n’ Përlepnicë , 123 shtëpi !
Dëmet e ekonomive familjare t’ kësaj ane –
Kapin shifrën 177 milion e 201 mijë marka gjermane !

Ushtria serbe e ndihmuar me polici dhe paramilitarë –
N’ mënyrë t’ organizuar kanë vrarë shumë shqiptarë !
Kanë vrarë fëmijë e nxënës , studentë e shkollarë ,
Bujq e shurdhmemec , rojtarë e hoxhallarë !…

Zjarrfikës , drejtor shkolle edhe profesorë ,
Amvise , taksistë , kanë vra minatorë ,
Juristë të diplomuar , inxhinierë e kamerierë –
Gjithkënd që dyshonin se ka karrierë !…

Sipas shënimeve të nxjerra nëpër dokumente ,
Nga komisionet përkatëse kompetente –
N’ Komunë të Gjilanit me territore t’ vete ,
Të gjithë t’ vrarët kanë jetuar në 31 lokalitete !

Me krime , me vrasje , luftë e sakrificë –
Më e rënda ishte masakra në Llashticë !
T’ rënda ishin krimet n’ Zhegër e n’ Zhegovc ,
Në Vërbicë , n’ Lladovë , po edhe në Llovcë !…

Vrasja e Meleke Rashitit në Gjilan

Në Gjilan ka pasur vrasje individuale gjithë fare –
Nga forcat ushtarake , policore serbe dhe paramilitare !
Më 28 Mars 1999 –
Vrasja e Meleke Xhelal Rashitit , tronditi qytetin dhe çdo anë !

Ai Xhelal Rashiti , tregon një t’ vërtetë –
Vajza e tij , Melkja , kur ka ndërruar jetë :
“Meleken e moshës 15 vjeçare ma grabiti lufta –
Ma vranë n’ mbrëmje , n’ orën 21 e 45 minuta !…

Vajza ime , është qëlluar me pesë plumba në trup –
Nga katër persona t’ uniformuar – paramilitarë t’ pa turp !
Ajo , është goditur në anën e djathtë t’ abdomenit dhe krahut –
Taksirati ju ardhtë shkijeve shumëfish prej Allahut !

Kam dëgjuar më vonë , se n’ vrasjen e vajzës sime –
Kanë marrë pjesë dy serb të njohur për krime !
Njëri i quajtur “Nenadi”, kurse tjetri “Zara” –
Bishave serbe që vrasin fëmijë , iu huptë rraja e fara !

Nga plagët e marra dhe mos kujdesi mjekësor –
Vajza ime e plagosur , jetoj vetëm tri orë !
Për shkak se spitali kontrollohej nga ushtria dhe policia –
Meleke Rashiti , pas tri orëve vdes te shtëpia “ !

Më datën 28 Mars 1999 –
Nga granatimi i forcave serbe u përfshi çdo anë !
Nga forcat serbe n’ lagjen “Zabeli i Sahit Agës “ –
N’ Malishevë të Epërme shkuan plumbat e granatës !
Nga granatat që i zbrazën ushtarë e paramilitarë –
N’ Malishevë të Epërme dy gra na i kanë vrarë !
Feride Bajram Muhalla dhe Hasije Rexhep Rexhepi –
Që të dyja nga Kmetovci – vdekja këtu i gjeti !

Nga ky granatim , armiku që e shkrepi –
Është plagosur rënd dhe Blerim Rexhepi !
Ibrahim Halimi dhe Hidajete Hamdi Shaqiri –
Patën plagë vdekjeprurëse nga armik qafiri !

Më 28 Mars 1999 –
Gjëmë e vaj n’ Gjilan edhe në çdo anë !
Nga një granatë serbe që e kaploi tmerri –
Pa pikë faji vritet Xhemail Zenel Ymeri !

Xhemajli , ishte i lindur në fshatin Lladovë –
Që s’e kishte shoqin askund në Kosovë !
Nga ballkoni i shtëpisë , Xhemajli shikonte –
Se si NATO , caqet po i bombardonte ?!

NATO , bombardonte caqet e Serbisë –
Xhemajli u vra n’ ballkon të shtëpisë !
Serbët gjuajnë me granatë , për t’ shfryrë xhelozinë –
Xhemajlin e vrasin n’ vend , ia dëmtojnë shtëpinë !

Elnaim Ymeri – djali i Xhemajl Ymerit ,
E kujton babanë dhe rastin e tmerrit !
I kujtohet lagja “Zabeli i Sahit Agës” –
Shtëpia e granatuar dhe vdekja e babës !…

Me sy të përlotur , Elnaimi kujton :
“Rreth 13 granata janë hedhë mbi shtëpinë tonë –
Ku ishim të strehuar përmbi 20 veta
Dhe ku me minuta na numërohej jeta !…

Drejtpërdrejtë goditi granata , babanë tonë –
Që n’ ato momente ndodhej në ballkon !
Pas varrimit t’ prindit , serbët aty mbërrinë
Dhe na e demoluan në tërësi shtëpinë “ !

Më 28 Mars 1999 –
N’ lagjen “Qenar Qeshme “ , u ngrit vaj e gjëmë !
Aty na u vra Zyhrije Sherif Pireva –
E lindur n’ familje t’ njohur në këto treva !

Flet Sherif Ymeri , në rolin e babës :
“Granatimi është bërë nga “Zabeli i Sahit Agës “ !
Me granatë , Zyhrija shumë keq është qëlluar –
Vetëm edhe katër ditë ajo ka jetuar !”

Në këtë vrasje që dallohet më shumë nga këto treva –
Është plagosur edhe vajza Fikrije Bislim Pireva !
Fikrije Bislim Pireva , nuk gëzoi diell , as dritë –
Nga granata e ushtrisë serbe u plagos në t’ njëjtën ditë !

Në bazë të tregimit të Abdullah axhës –
Fikrija është plagosur në të dy krahët !
Abdullahu , me një t’ afërm e marrin ta dërgojnë –
Në spital Fikrijen , që plagët t’ ia shërojnë !

Paramilitarët serbë , n’ qendër t’ qytetit i kanë ndaluar –
Shtinë n’ drejtim t’ veturës në mënyrë t’ pa kontrolluar !
Fikrije Pireva , kjo vajzë e re shqiptare –
Sërish është plagosur nga plumbat paramilitare !…

Gjilan, më 01.04.2019 .
Demir Krasniqi

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS

Vërejtje!

RajoniPress.com nuk do të botojë shkrime që nuk i përmbushin kriteret dhe standardet profesionale të gazetarisë bashkëkohore. Nuk do të ketë për askënd mbyllje apo censurë, por jemi të fokusuar që në këtë agjenci, lajmi, shkrimi, raporti, intervista dhe opinioni të plotësojnë kriteret profesionale. Gjithashtu opinionet, analizat, komentet, nuk duhet të shkelin parimet etike (gjuhën e urrejtjes, fyerjet, diskriminimet e çfarëdoshme).