Lisi i madh i Luginës

Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

Lis i madh një lis fatbardhë, në Luginë na mbiu –
Ai e ka emrin famëmadh, është Jonuz Musliu !
Lisi i madh rrënjët i kishte atje prej Konçuli –
Nuk pat forcë aq të fuqishme që mund t’ia shkuli !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes ,
Lum nëna që t’ rriti Lis të madh t’ Luginës !
Si Lis nga Lugina , n’ Kosovën lindore –
Tirana e Prishtina do të kujtojnë prore !

Lis i madh Jonuz Musliu , o rrezja e shpresës –
Pa dyshim , për ne do t’ mbetesh simbol i qëndresës !
Dhe simboli i bashkimit në Luginën e Preshevës ,
Luftëtari i shpëtimit për shqipet e trevës !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Në Janar , o Lis na erdhe , porsi lulja e pranverës –
Kudo brenda nesh u bëre simbol lufte i qëndresës !
Furtuna kurrë nuk të mundi , Lisi i madh i Luginës ,
Por , as vdekja nuk të trembi , që erdhi të mori tinëz !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Lisi i madh Jonuz Musliu , biri i nënës shqiptare –
Ishte aktivist i hershëm i çështjes sonë kombëtare !
Më datë 18 Janar t’ vitit 2018 –
Në Edrene të Turqisë , Jonuzi i sëmurë ndërroi jetë !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Jonuzi do të kujtohet gjatë si luftëtar vullnetarë –
I angazhimit të paepur për bashkimin kombëtarë ,
Të Luginës së Preshevës me trevat e sajë kreshnike ,
Me Kosovën heroike dhe me Shqipërinë etnike !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

I aftë si Jonuz Musliu , vështirë mund t’i gjendej shoqi –
Dikur ishte Kryetar i Komunës së Bujanocit !
Pastaj ishte Kryetar i Këshillit Kombëtar Shqiptarë –
Që kërkonte n’ vazhdimësi bashkim me Kosovën mbarë !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Aktivist Jonuz Musliu , i burgosur politik –
Vetëm pse kërkonte t’ drejta për shqiptarët tanë etnik !
Pastaj si burrat e besës , që ulën n’ odë për rreth sofrës –
Jonuzi , n’ fillim rreshtohet n’ Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Pas kësaj lufte çlirimtare , që bëri jehonë Evropës –
Jonuzi , ishte pjesë e Trupave Mbrojtëse të Kosovës !
Ishte trim dhe luftëtar , që askund nuk kishte shoq –
Ndër themelues t’ parë të UÇPM- së dhe në Bujanoc !…

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Jonuzi, ishte trim kreshnik edhe luftëtar me besë –
Drejtoi Këshillin Politik të UÇPMB-së !
Një formacion ushtarak i kryengritësve shqiptarë –
Që luftonin për liri , anë e mbanë n’ këtë rajon mbarë !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Pas përfundimit të konfliktit nëpër këtë rajon mbarë –
Në Pranverë t’ 2001-shit , bënë ndërhyrje ndërkombëtarë !
Jonuzi , themeloi Lëvizjen e Progresit Demokratik
Dhe n’ Luginën e Preshevës , u përfshi n’ jetën politike !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Edhe në zgjedhjet e dyta , aktiviteti nuk u ndal –
Jonuzi , prapë emërtohet kryetar i Kuvendit Komunal !
Pozitë kjo , që e ka mbajtur rresht nëpër disa mandate –
Jonuz Musliu , me punë ishte krenaria e kësaj popullate !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

N’ vitin 2014 , që ishte një vit i mbarë –
Jonuzi , zgjidhet Kryetar i Këshillit Kombëtar Shqiptarë !
Jonuz Musliu , ishte një nga përfaqësuesit e vetëm shqiptarë –
Që kishte në vazhdimësi mbështetjen e spektrit politik shqiptarë !

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Jonuz Musliu, kishte mbështetje politike e institucionale –
Nga të gjitha fshatrat e rrafshit , po edhe ato në male !
Kishte mbështetje institucionale të Kosovës dhe Shqipërisë,
Nga gjithë krahinat shqiptare , t’ Malit t’ Zi , t’ Maqedonisë !…

Refreni :
Lum nëna që t’ lindi si rrezet e lindjes …etj.

Gjilan, më 05.01.2020.

Demir Krasniqi

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS