Lëngu nga panxhari i mirë për të përmirësuar tensionin e gjakut

/ 3 minuta lexim

Panxharët përmbajnë një sasi të madhe të vitaminave dhe mineraleve të dobishme për shëndetin.

Me bollëkun e vlera ushqyese dhe mënyrat e ndryshme të përdorimit, nuk ka asnjë arsye për të mos e përfshirë panxharin në dietën tuaj të rregullt.

Specialistët e shëndetit rekomandojnë që të konsumohet lëngë panxhari për të përmirësuar tensionin e gjakut dhe shëndetin kardiovaskular dhe për të zbuluar disa nga përfitimet e tjera, që vijnë nga konsumimi i kësaj perimeje.DOBITË SHËNDETËSORE-

Presioni i lartë i gjakut mund të menaxhohet apo kontrollohet duke ngrënë më mirë dhe duke pirë një gotë me lëng panxhar çdo ditë. Duke marrë medikamentet e hipertensionit nga ana tjetër, nuk keni garanci se do të përmirësoheni ndonjëherë.

Marrja e një pilule për të kontrolluar tensionin e gjakut mund të shkaktojë vetëm efekte anësore, që do të shfaqen në shëndetin tuaj më vonë.

Një hipertension afatgjatë në vetvete mund të shkaktojë komplikime.Kur kontrolloni presionin e lartë të gjakut me barna në afat të gjatë, mund të dëmtojë qetësisht trupin tuaj para se të shfaqen simptomat serioze.

Toksinat mund të shkaktojnë stres oksidativ dhe inflamacion.Presioni i lartë i gjakut (dhe shtimi i stresit oksidativ) e detyron zemrën tuaj të pompojë më shumë për të rritur rrjedhjen e gjakut nëpër arteriet tuaja.

Me kalimin e kohës, presioni i vazhdueshëm i lartë përmes këtyre arterieve të dëmtuara mund të shkaktojë këputje të mundshme, që çon në gjakderdhje të brendshme të rrezikshme (të quajtur aneurizëm).

Sëmundje të tjera të zemrës, gjithashtu mund të shfaqen nga kjo gjendje e panatyrshme.

NJË GOTË ME LËNG PANXHARI NË DITË-

Një studim tregon se një gotë me lëng panxhari në ditë është e dobishme në zvogëlimin e presionit të gjakut te njerëzit me tension të lartë (hipertension).

Studimi në fjalë vuri në dukje se tri orë pasi kishin pirë këtë lëng, vullnetarët treguan një ulje të presionit të gjakut, që zgjati deri në 24 orë. Studiuesit zbuluan se “nitrati inorganik dhe plotësimi i lëngjeve të panxharit u shoqëruan me një reduktim të ndjeshëm të presionit të gjakut sistolik”.

Panxhari i papërpunuar përmban nivele të larta të nitratit (NO3), që trupi përdor kur është e nevojshme, për t’u kthyer në nitrat biologjikisht aktiv (NO2) dhe oksid nitrik (JO).

Oksidi nitrik është një molekulë kyçe që prodhon trupi ynë për të ndihmuar të gjitha qelizat tona të komunikojnë me njëratjetrën, duke transmetuar sinjale në tërë trupin. Ajo depërton në muskujt themelorë dhe relakson arteriet.

Prandaj, oksidi nitrik luan një rol kritik në tensionin e gjakut dhe qarkullimin e përgjithshëm të gjakut. Në këtë proces është gjithashtu e dobishme për frenimin e inflamacionit dhe stresin oksidativ.