Ky ushqim ‘i shëndetshëm’ mund të rrisë në të vërtetë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit me 39 për qind

Njerëzit ndoshta ju kanë thënë gjatë viteve të shmangni ushqimet me yndyrë të plotë, aty ku mundeni dhe në vend të kësaj të zgjidhni alternativat e tyre “më të shëndetshme” me pak yndyrë, veçanërisht kur bëhet fjalë për qumështin.

Sidoqoftë, një studim i kohëve të fundit zbuloi se në kundërshtim me besimin e njohur, të gjitha ato produkte qumështore me pak yndyrë mund të rrisin rrezikun e shfaqjes së simptomave të Parkinsonit.

Sëmundja Parkinson është një çrregullim i sistemit nervor ku një person përjeton një rënie të vazhdueshme të aftësive motorike. Simptomat e hershme mund të jenë dridhjet e duarve dhe nyjat e ngurta, dhe mund të përparojnë më vonë në lëvizje të ngathëta, hapësirë ​​të kufizuar të lëvizjes, humbje të kontrollit të muskujve, ndryshime të fjalës ose shkrimit, etj.

Nuk ka shërim për të, por ka disa mundësi trajtimi për të ngadalësuar fillimin dhe ashpërsinë e simptomave, të cilat mund të përfshijnë ilaçe ose kirurgji.

Ndërsa shkencëtarët nuk e dinë shkakun e saktë të Parkinsonit, ata besojnë se përveç gjenetikës, faktorët mjedisorë si dieta dhe ushtrimet luajnë një rol. Në veçanti, hulumtimet në vitet e fundit kanë lëvizur për të parë se cilat ushqime specifike mund të rrisin ose ulin rrezikun e dikujt nga Parkinson.

Një studim i fundit nga Universiteti i Harvardit, shqyrtoi lidhjet e mundshme midis Parkinsonit dhe opsioneve të qumështit me yndyrë të plotë, krahasuar me ato me pak yndyrë, nga të cilat shpesh thuhet se janë një zgjedhje “e shëndetshme”. Sidoqoftë, pasi shikuan të dhënat e sondazhit nga mbi 128,000 pjesëmarrës gjatë 25 viteve, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që hëngrën tre ose më shumë racione të produkteve të qumështit me pak yndyrën kishin 34 për qind gjasë më të madhe për të zhvilluar Parkinson sesa ata që hëngrën vetëm një racion në ditë.

Për më tepër, ata që kishin vetëm një deri në dy racione të produkteve të qumështit me pak yndyrë, përsëri panë një rritje prej 39 për qind të rrezikut në krahasim me ata që kishin më pak se një porcion në ditë. Edhe më interesante, shkencëtarët nuk gjetën asnjë lidhje midis produkteve të qumështit me yndyrë të plotë dhe një rreziku në rritje të Parkinsonit.

Studiuesit nuk besojnë se produktet e qumështit me pak yndyrë shkaktojnë drejtpërdrejt Parkinson dhe ata thonë se duhet të bëjnë më shumë punë për të analizuar lidhjen midis të dyve. Sidoqoftë, studime të tjera të reja kanë mbështetur gjithashtu pretendimin se produktet e qumështit me pak yndyrë mund të jenë më të këqija për shëndetin tuaj në planin afatgjatë sesa ato me yndyrë të plotë.

Shkencëtarët mendojnë se kjo mund të jetë për shkak të sasive më të ulëta të sheqerit të pranishëm në opsionet e qumështit me yndyrë të plotë, si dhe procesit të fermentimit që ata kalojnë. /Telegrafi/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS