Kujdes nga misri i helmuar në Serbi , provokon kancerin

Skandali i fundit me misër të infektuar nga Serbia ka sjellur humbje financiare prej rreth 46 milionë, por më e rëndësishmja është edhe humbja e imazhit dhe klientëve, blerësve të misrit në vendet fqinje dhe botë, ka thënë i shqetësuar sot për Tanjug drejtor i drithrave të Serbisë “kokërr” Vukosav Sakovic, transmeton agjencia informative “Presheva Jonë”

Sipas informatave në fillim të tetorit është njoftuar se kultura e misrit nga Serbia është e infektuar me aflatoxin , si një sistem të paralajmërimit të hershëm për RASFF BE-së (Rapid Alert System for Food and Feed) Edhe autoritetet italiane muarën një informacion në lidhje me një toksina dërgesës zbuluar në misër është Serbia përmes Kroacisë që eshtë eksportuaar për në Itali.

Drejtori i shoqatës “Zito Serbia” Vukosav Sakovic, ka pohuar për Beta, se pasojat negative të infeksionit në përqindjen më të madhe po ndihen tek prodhuesit me kulture misri, pasi kjo do të shkaktojë reduktime të eksporteve në mënyrë drastike.

Edhe Marinko Ukropina, drejtori i kompani së ”SGS serbe” tha për gazeta novosadase “Magyar Szo” se në laboratorët e kompanisë ka konfirmuar kontaminimin e misrit në Serbi me aflatoxin, të cilat janë njohur dyshohet të jetë me lemente kanceruese, që mund të gjenden në ushqim. ”

Ukropina pretendon se thatësira ka shkaktuar helmimin e misrit dhe në bazë të mostrave të hetuara mund të konkludohet se vetëm 32 për qind e kultures se këtij viti është i sigurt për përdorim njerëzor., për cka blerësit duhet të kenë kujdes se ku dhe nga kush po blejnë misër.

Skandali i fundit me misër të infektuar nga Serbia ka sjellur humbje financiare prej rreth 46 milionë, por më e rëndësishmja është edhe humbja e imazhit dhe klientëve, blerësve të misrit në vendet fqinje dhe botë, ka thënë i shqetësuar sot për Tanjug drejtor i drithrave të Serbisë “kokërr” Vukosav Sakovic.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS