UBT

Kujdes nga çajet për dobësim! Çfarë pasojash negative mund të sjellin në organizëm?

/ 2 minuta lexim
Eco Higjiena

Kujdes, mos e teproni me çajet për dobësim…

Gastroenterologët thonë se çaji bimor për humbje peshe mund të ndikojë negativisht në funksionimin e veshkave dhe zorrëve, sepse produkti është pjesë e shtesave dietike me ekstrakte diuretike dhe laksative.

Efekti i barnave të tilla funksionon pa probleme për sa kohë që ato merren. Pas kësaj – kilogramët e humbur kthehen përsëri.

– Efektet anësore serioze mund të ndodhin në formën e dëmtimit të veshkave, çekuilibrit të elektroliteve dhe mosfunksionimit të zorrëve. Një nga rreziqet e çajeve bimore është se ato nuk kalojnë kontrollin e duhur të certifikuar dhe mund të përmbajnë substanca të rrezikshme në doza të larta – diuretikët, sibutramina, etj.

Mobi Casa

Humbja e peshës pa dëmtuar shëndetin mund të arrihet me agjërim, një dietë të ekuilibruar dhe stërvitje, transmeton Telegrafi.

Nutricionistët, pas agjërimit rekomandojnë kthimin në dietë, duke filluar me ushqime me pak yndyrë dhe proteina lehtësisht të tretshme. Përndryshe, mund të merrni sindromën e dhimbjes, zhvillimin e sëmundjeve gastrointestinale ose përkeqësimin e sëmundjeve ekzistuese.

– Gjatë agjërimit, sistemet tona enzimatike, veçanërisht pankreasi dhe zorrët, shkëputën nga proteinat dhe yndyrat. Prandaj është e rrezikshme të ktheheni papritur në ushqimin e zakonshëm.

Dietologët theksojnë gjithashtu se ata që kanë agjëruar nuk duhet të hanë menjëherë një numër të madh produktesh, sepse kjo mund të çojë në pasoja të pakëndshme: pankreasi mund të mos jetë në gjendje t’i përballojë. /Telegrafi/