Kujdes, këto ilaçe nuk bën të shoqërohen me grejpfrut

Keni shikuar ndonjëherë instruksionet në pako të ilaçeve, ku thuhet se nuk duhet të konsumohen me grejpfrut?

Të paktën 53 medikamente mund të humbin efektivitetin nga ky frut dhe personat që përdorin ilaçe të caktuara duhet të kenë kujdes të shtuar kur vendosin ta konsumojnë grejpfrutin.

Ky frut përmban një përbërës që ndërvepron me një enzimë në zorrën e vogël, e cila është përgjegjëse për shpërbërjen e afërsisht gjysmës së medikamenteve.

Si rezultat, grejpfruti mund t’i bëjë medikamentet shumë të forta apo t’i dobësojë ato duke ndikuar në mënyrën se si trupi i absorbon ato.

Më poshtë gjeni medikamentet që nuk duhet t’i konsumoni me grejpfrut.Ilaçet kundër kancerit
Crizotinib, Dasatinib, Erlotinib, Everolimus, Lapatinib, Nilotinib, Pazopanib, Sunitinib, Vandetanib, VemurafenibIlaçet për trajtimin e infeksioneve
Erythromycin, Halofantrine, Maraviroc, Primaquine, Quinine, RilpivirineStatinët
Atorvastatin, Lovastatin, SimvastatinIlaçet për zemër/enë të gjakut
Amiodarone, Apixaban, Clopidogrel, Dronedarone, Eplerenone, Felodipine, Nifedipine, Quinidine, Rivaroxaban, TicagrelorIlaçet për ankth dhe sistemin nervor
Oral alfentanil, Buspirone, Dextromethorphan, Oral fentanyl, Oral ketamine, Lurasidone, Oxycodone, Pimozide, Quetiapine, Triazolam, ZiprasidoneIlaçet për marramendje/të vjella
DomperidoneImunosupresantët
Cyclosporine, Everolimus, Sirolimus, TacrolimusMedikamentet për traktin urinar
Darifenacin, Fesoterodine, Solifenain, Silodosin, Tamsulosin

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS