Kryediplomati kroat: Mbështetëm fuqishëm anëtarësimin e Kosovës në KiE

Ministri i jashtëm kroat, Gordan Grliq Radman, ka ofruar mbështetjen e Kroacisë, për Kosovën në rrugën e saj evropiane.

Ai ka deklaruar se Kroacia, është e gatshme që të ndajë me Kosovën njohuritë dhe përvojën që ka lidhur me këtë rrugëtim.

“Sa i përket Kosovës, sigurisht që Kroacia e ka mbështetur anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës. Kosova e kërkoi atë mbështetje nga shtetet anëtare, nuk kishte arsye të mos e mbështesnim, vërtetë është mirë të përkrahen ato vende që duan të ndajnë vlerat që janë në themel të kësaj organizate më të rëndësishme që është garantues i paqes, stabilitetit, të drejtave të njeriut, shtetit të së drejtës. Ne e mbështetëm fuqishëm anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Europës”, ka thënë Radman.

Ministri i jashtëm kroat, duke folur për procedurat e anëtarësimit të Kosovës në Këshillin e Evropës, ka thënë se janë 33 vende që kanë votuar për anëtarësim, do të thotë se çështja hyn në procedurë, pra mund të jetë diku brenda një viti, që Kosova mund të hyjë si anëtare e Këshillit të Evropës.

“Ne duhet të veprojmë fort së bashku, duhet të reformojmë sistemin e konventave brenda Këshillit të Evropës dhe, natyrisht, anëtarësimin e Bashkimit Evropian në Konventën e të Drejtave të Njeriut, kështu që këto ishin të gjitha elementet ose temat për të cilat po flisnim, dhe këtu ministrja kryesore na informoi se sot do të thotë gjatë ditës do të mbahet një komitet ministrash i cili do të diskutojë dhe votojë për çështjen e anëtarësimit të Kosovës. Kjo është ajo me sa dëgjova në orën e fundit që ka kaluar. Do të thotë se janë 33 vende që kanë votuar për anëtarësim, do të thotë se çështja hyn në procedurë, procedura nënkupton që përcaktohen monitoruesit, raportuesit brenda asamblesë parlamentare të Këshillit të Evropës, pra mund të jetë diku brenda një viti, që Kosova mund të hyjë si anëtare e Këshillit të Evropës”, është shprehur ai.

Grliq-Radman ka folur edhe për zgjedhjet e 23 prillit në veri të Kosovës. Ai ka thënë se zgjedhjet janë bërë në përputhje me kushtetutën dhe për rrjedhojë janë legjitime.

“Po tashmë i kamë parë komentet e të tjerëve, zgjedhjet janë bërë në përputhje me kushtetutën dhe për rrjedhojë janë legjitime, nuk ka pasur incidente, kanë kaluar të qetë. Nuk mund të hyj në atë se pse u bojkotuan, por janë në përputhje me kushtetutën, prandaj janë legjitime dhe rezultatet janë ashtu siç u arritën në zgjedhje”.

“Epo, dëgjo, mendoj se ky ishte një shans, mendoj se është mëkat të mos përfitosh nga ai shans, nëse dëshiron të luftosh për diçka, me mjete ligjore, me mjete demokratike, atëherë ky ishte pikërisht terreni ku mund të shprehni dëshirën tuaj, qëllimin dhe pse angazhoheni, prandaj mendoj se bojkoti nuk është zgjidhje e mirë, nuk është model i mirë dhe nuk çon në zgjidhje të kësaj çështjeje, dhe pyetja përfundimtare dhe dialogu ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit duhet të ketë një lloj rezultati përfundimtar, i cili duhet të jetë afirmativ dhe që duhet të kënaqë të dyja palët sepse ky është kuptimi i jetës në fqinjësi sepse Serbia duhet të promovojë stabilitetin dhe paqen rajonale dhe ka përgjegjësi”, shtoi ai.

“Kosovës duhet t’i ndihmohet për të hyrë në organizatat ndërkombëtare, ajo ende duhet të fitojë pozicionin që kanë vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, disa vende të Bashkimit Evropian nuk e kanë njohur subjektivitetin ndërkombëtar të Kosovës, mendoj se ky është realiteti, sipas faktit që sot disa nga këto vende që nuk e njohën sovranitetin e Kosovës, abstenuan duke shkuar drejt faktit se ndoshta sepse tashmë është një kontribut ndoshta drejt njohjes në një periudhë që do të pasojë. Nëse duam Kosovën si një vend anëtar si një vend që duhet të hapë një perspektivë evropiane, atëherë ne duhet të njohim realitetin politik në rajon dhe atë vend”, tha ai.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS