Krimet e UDB-së në fshatin Likovë të Kumanovës

Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

Gjatë Luftës së Dytë Botërore –
Beteja të rrepta janë zhvilluar prore !
Për mbrojtjen shqiptare n’ rrethinë t’ Kumanovës –
Sidomos në Luginën e fshatit të Likovës !

Nga fshati Likov; , na ;sht; masakruar –
Trim Eshref Ademi dhe na është copëtuar !
Eshrefi i njohur si Çefi i Likovës –
Ishte trim i njohur n’ rreth të Kumanovës !

Çefi , ishte dora e djathtë e Sulë Hotlës –
Rrethi i Preshevës , nga fshati i Norçës !
Ndërsa shok i tij , ishte më i ngushti –
Ai burrë trim Destan Jashar Agushi !

Sipas shumë kujtimeve të Minush Ademit –
Çefi ka qenë ndër udhëheqësit më të flaktë të vendit !
Ishte trim i fortë për çështje kombëtare ,
Shumë i angazhuar për çështjet shqiptare !

Çefin dhe Destan Agushin – trimat e Likovës ,
Këmba – këmbës i ndiqte UDB – ja e Kumanovës !
Më në fund i zunë në mal – përmbi pendën e Likovës ,
Me veprime të tradhtisë , n’ ambient të Samakovës !

Në një brimë kishin qenë fshehur ai Eshref Ademi ( Çefi ),
Bashkë Destan Agushi dhe Beqir Rrustemi !
Nga Gllaxhnja , këta ranë në dorë të UDB –së,
Nga spiunët tradhtarë , bashkëpunëtorë të UDB –së!

Po sa i zunë Çefin dhe Destanin e Likovës –
Menjëherë i sollën në oborrin e shkollës !
Dhe që nga aty , në fshatin Mateç –
I ngujuan së bashku në një bodrum të keç !

Dhe sipas kujtesës së popullit të Mateçit –
Këta u masakruan 600 – 700 metra nën vendin e dreqit !
Te përroi i varreve , nën rrugë të ariut –
Pikërisht , mu te dardha e Shaqir Saliut !

Çefi dhe Destani , siç tregon Rasim Aliu –
Këmbë e duar të lidhur , n’ duar t’ kasapëve mbërriu !
I rropën për së gjalli trimat e Likovës –
Serbët xhelatëxhinj të anës së Kumanovës !

Ndërkohë UDB-ja , fshatin e kishte rrethuar –
Asnjëri nuk guxonte ndihmë për t’iu ofruar !
T’ nesërmen , në vendin ku është kryer masakra –
U gjetën ca drurë t’ gdhendur , kunja plot me gjakra !…

Natën barbarët me dhe i kishin mbuluar –
Që të dy viktimat që i kanë masakruar !
Populli i rrethinës për t’ mos i hetuar
Dhe brezat e rinj për t’ mos u trishtuar !

Ebib Shukriu kujton burgosjen e babës së tij me mallë –
Haki Shukriu , ku nuk doli prej gropës i gjallë :
“Babanë tim e arrestuan me zor, jo me hatër –
Më datën 5 Nëntor, të vitit 1944 !…

Ishte herët në mëngjes , mezi shihte syri –
Kur në oborrin e shtëpisë tonë, një udbash na hyri !
Me rrëmbim të tmerrshëm porsi figurë dreqi –
Udbashi Bogosav Maksimoviq nga Mateçi !…

Një tjetër udbash kishte hipur në minare
Dhe vëzhgonte që andej oborret shqiptare !
Sikur të lëvizte gjë në shtëpinë tonë –
Në fshat nga minarja , ai do ta shkatërron !

Babës ia lidhën duart dhe me shokë e morën –
Baba me shokë , t’ gjallë nga burgu nuk dolën !
E dërguan në Hotël , n’ Mateç , n’ burg të Kumanovës –
Ku i mbylli sytë , burri i Likovës !”

Riza Fejzullahu , shprehet me shumë vlug –
Kujton ditët e Haki Shukriut , kur ishte në burg !
Unë e rrotulloja Hakiun , sepse e rrihnin keq –
Vetëm shpirti nuk i kishte dalë , nga udbashët për dreq !

Ramazan Selimi , ishte nga Likova –
Thotë :”Hakiun, pas masakrës , n’ shtëpi s’ mund e çova !
E hodhën në një gropë të thellë 50 metra –
Hej, kurrë mos iu kalbshin Hakiut , ato eshtra !…

N’ Kumanovë , afër varreve t’ shkijeve –
E hodhën në një gropë të krimeve !
Po, prej krimeve n’ atë gropë të mjerë –
Janë hedhë shumë shqiptarë të tjerë !

Një UDB-e e vogël shqiptare gjatë kohës –
Ka ekzistuar prore në fshat të Likovës !
Ka luajt rol më t’ madh se ajo n’ Kumanovë –
Me që komunistët e egër shqiptarë ishin në Likovë !

Ai Eshref Ademi – Çefi i Likovës ,
I lindur më 1902 , ai biri i lokes !
N’ vitin 1947 , u masakrua shumë keq –
Nën fshatin Mateç , në moshën 45 vjeç !

Më 1887, Haki Shukriu u lind për hatër –
U arrestua më 5 Nëntor të vitit 1944 !
Ndërsa n’ UDB-në e Kumanovës u likuidua për dreq –
Më 20 Janar 1945, në moshën 57 vjeç !

Gjilan, më 29. 11 . 2019 .
Demir KRASNIQI

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS