RCCOLA

Krijimi i 87 mijë vendeve të punës, opozita: Kurti po manipulon me shifra për të mbuluar dështimet

/ 3 minuta lexim
Fundamenti

Pretendimi i kryeministrit Albin Kurti, se për katër vite krijuar rreth 90 mijë vende të reja të punës, opozita po i sheh si manipulim me shifra dhe tentim për të shpërndarë mjegull tek qytetarët për të mbuluar dështimet e qeverisjes së tij, raporton Ekonomia Online.

Anëtari i Kryesisë së LDK-së, Berat Rukiqi, ka thënë për Ekonomia Online, se kjo qeveri që nga fillimi ka manipuluar me të dhënat ekonomike.

“Kur të përmend dikush një shifër duhet edhe të analizohet konteksti i shifrës, pra përmbajtja se çfarë ka brenda saj. Kryeministri, realisht njihet si manipulues i shifrave, numrave, krejt kjo qeveri është e karakterizuar me nevojën e vazhdueshme të manipulimit të të dhënave ekonomike edhe të atyre që janë shumë të dukshme në raportet ndërkombëtare, fare të mos flasim për ato të cilat janë realisht dhe numra zyrtarë të agjencisë që janë pjesë e kryeministrisë. Pra që janë pjesë e agjencisë së statistikave”, ka thënë Rukiqi.

Tutje ish-kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, ka thënë se shpeshherë kryeministri dhe ministrat e tij në mënyrë të vazhdueshme kanë tentuar të krijojnë mjegull sa i përket situatës reale ekonomike duke prezantuar shifra në disa raste të gabuara, e në disa raste krahasime të paqëndrueshme.

“Shembull, kryeministri fare se përmend që mbi 25 mijë vende pune përkohësisht kanë humbur gjatë pandemisë e pastaj janë kthyer për shkak se ekonomia ka qenë e mbyllur, kush është hap e pastaj janë kthyer, ky e merr edhe këtë shifër e fut në këtë që e përmend dhe në të njëjtën kohë krenohet me diçka që realisht ka qenë e vazhdueshme. Kësisoj është një shifër e cila në vete është e manipuluar për shkak se i shtohet atij një numër që gjatë pandemisë i kanë humbur vendet dhe janë kthyer. E dyta brenda vetës përfshin formalizim të vende të punës”, theksoi anëtari i kryesisë së LDK-së.

Mobi Casa

Ndërsa, deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës, Rashit Qalaj, e quan shifër që ka për qëllim shpërndarjen e mjegullës tek qytetarët dhe për të mbuluar stagnimin e shtetit nën qeverisjen e Kurtit.

“Ai specifikisht të tregoj se cilat janë ato vende të punës, unë çka e di mund ta them sipas informatave që i kam unë nga Ministria e Financave janë edhe 6 mijë vende të lira të punës. Pra, kryeministri Kurti nuk është duke arritur vendet e lira t’i plotësojë, mirëpo ai në vazhdimësi jep informata të pasakta, vetëm me shpërnda mjegull të qytetarët e Kosovës, sepse ju e dini që Kosova ka stagnuar në të gjitha fushat”, ka thënë Qalaj.

Fundjavën që shkoi, gjatë prezantimit të skemës së re të asistencës sociale, kryeministri Albin Kurti, ka thënë se në katër vitet e fundit, në Kosovë janë krijuar rreth 90 mijë vende të reja të punës.

“Nga 331,742 vende pune në mbyllje të vitit 2019, në fund të vitit 2023, pra për një periudhë 4 vjeçare, kemi 419,126 vende pune apo mbi 87 mijë vende pune më shumë apo mbi 26 për qind”, kishte thënë Kurti