Eko Higjiena

Këto janë ushqimet që e nxisin migrenën

/ 3 minuta lexim
Fundamenti

Shumë gjëra mund të shkaktojnë një sulm migrenë, duke përfshirë edhe ushqimet. Sipas Fondacionit të Kërkimit të Migrenës, ushqimet që shkaktojnë migrenë mund ta bëjnë këtë vetëm kur kombinohen me shkaktarë të tjerë.

Ka disa shkaktarë të zakonshëm që mund të shkaktojnë migrenën:

1.Kafeina

Shumë kafeinë mund të shkaktojë migrenë ose dhimbje koke.Sipas Fondacionit Amerikan të Migrenës, kafeina në sasi të duhur mund të ndihmojë në ndalimin e sulmeve të migrenës që vijnë.

2.Ëmbëlsues artificial

Shumë ushqime të përpunuara përmbajnë ëmbëlsues artificial. Këto janë alternativa të sheqerit që u shtohen ushqimeve dhe pijeve për të shtuar ëmbëlsinë, por këta mund të shkaktojnë migrenën.

3.Alkooli

Alkooli është një nga produktet më të zakonshme që mendohet se shkakton migrenë.

Sipas një studimi, mbi 35% e pjesëmarrësve me migrenë raportuan se alkooli ishte një nga shkaktarët e tyre të zakonshëm.

4.Çokollatë

Çokollata mendohet të jetë shkaktari i dytë më i zakonshëm për sulmet e migrenës pas alkoolit.Thuhet se nga kjo preken rreth 22 përqind të njerëzve që përjetojnë migrenë.

5.Ushqimet që përmbajnë MSG

Glutamat mononatriumi (MSG) është një kripë natriumi e acidit glutamik, e cila ekziston natyrshëm në trupin tonë.MSG gjendet në ushqime të caktuara dhe i pranishëm në shumë ushqime si një shtesë ushqimore.

Hidromorava

Konsiderohet e sigurt për t’u ngrënë, por disa studiues e lidhin atë me sulmet e migrenës.

6.Mishërat e pjekur

Mishërat e përpunuar, duke përfshirë mishin e ushqimeve, proshutën, hot dogët dhe salsiçet, të gjithë përmbajnë konservues të quajtur nitrate, të cilat ruajnë ngjyrën dhe aromën.Ka disa prova që oksidi nitrik mund të shkaktojë ose kontribuojë në migrenë.

7.Djathërat e vjetëruar

Djathërat e vjetëruar përmbajnë një substancë të quajtur tiraminë.Tiramina është një tjetër kimikat që është thënë se shkakton dhimbje koke dhe migrenë.

8.Turshitë

Ashtu si djathrat e vjetruar, edhe turshitë mund të përmbajnë sasi të larta të tiraminës dhe si të tilla mund të shkaktojnë dhimbje koke.

9.Ushqimet e ngrira

Ngrënia e ushqimeve dhe pijeve të ngrira, si akullorja ose lëngjet, mund të shkaktojë dhimbje të forta dhe therëse në kokë.

10.Ushqimet e kripura

Ushqimet e kripura, veçanërisht ushqimet e përpunuara të kripura që mund të përmbajnë konservues të dëmshëm mund të shkaktojnë migrenë te disa njerëz.

Konsumimi i niveleve të larta të natriumit mund të rrisë presionin e gjakut, duke shkaktuar dhimbje koke ose sulme të migrenës.