Këngë kushtuar nënës Ferdonije Qerkezi

Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi

Rrëfimi prekës i nënë Ferdonije Qerkezit –
Për çdo ditë, pres një lajm prej mëngjesit !
Pres çdo ditë për një lajm me e marrë –
Po s’ po vjen asnjë lajm kurrfarë !

Dita Kombëtare e të Pagjeturve e këtij viti –
E gjeti sërish Ferdonije Qerkezin n’agoni që i priti,
Bashkëshortin e saj me dy djem të zhdukur ,
Ku çdo gjurmë e tyre, kaherë kishte humbur!

Ajo edhe sot kërkon që pritjes së saj te katundi
Dhe shumë familjarëve te të zhdukurëve t’i vijë fundi !
“Si t’ çohem në mëngjes, pres mos po më vjen ndonjë lajm i lumtur –
Për bashkëshortin dhe dy djemtë , që ka kohë që më kanë humbur !

Po nuk më vjen kurrfarë lajmi, e mua më dogji malli –
Duke pritur kot e kot, malli zemrën seç ma kalli !
Kam vizitorë që vijnë kohë pas kohe e mi lëshojnë sytë –
Por, dita e jetës time është gjithmonë e zymtë”!

“Në vitin 2015 , më është kthyer djali im i madh, Artani fatbardhë
Dhe djali i vogël, Edmondi, që Zoti ma ka falëfamë madh !
Shpresat bajagi na kanë hupë e nuk di se kah na shkuan,
Se institucionet tona vendore dhe ndërkombëtare shumë pak punuan !

Por, tash po shpresojmë me institucionet e reja –
Se mos po punojmë më shumë se po na kthehet ideja !
Jo vetëm fëmijët e mi, por edhe t’ gjitha nënave t’ veta –
Nënë Ferdonija tha se nuset e djemve të saj, punojnë sikur bleta !”

Kanë jetuar dhe pritur bashkë nëpër vende t’ ndryshme natyre –
Me te , për pesë vjet e gjysmë pas zhdukjes së tyre !
Dhe më pas kanë vazhduar rrugën e tyre për Rugovë –
Nga ajo kohë ,nënë Ferdonija jeton e vetme në Gjakovë !

Ajo tha se nga shteti merr 250 euro t’ mjera
Dhe se nuk do ndonjë trajtim të veçantë nga nënat tjera !
“Si dikush që i ka hupë dy – tre, si dikush që i ka hupë krejt –
Jemi si kategori më e veçantë, por kam qejf me punua drejt !”

Qerkezi thotë se kanë grumbulluar dëshmi bum e bum –
Më shumë se që kanë “qime në flokë”, por se s’u bë shumë !
Por, shpresojmë që sa të jetë jeta –
Do të del në shesh e vërteta !

“Mirë është t’i vendoset kusht Serbisë – t’i gjejë të zhdukurit,
Të kërkojë falje dhe t’i dënojë kriminelët !
Edhe pse ne , me këtë nuk ngihemi t’ gjallë sa t’ jem,
Seps , djemtë ma kurrë për s’ gjallë s’na i kthejnë “!

Gjilan, më 28.04.2021 vj.
Demir KRASNIQI

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS