Eko Higjiena

Ja ushqimi që rrit rrezikun e diabetit

/ 3 minuta lexim
Mobi Casa

Ja kush është ushqim rrit rrezikun e diabetit kur hahet më shpesh se një herë në javë.

Konsumimi i mishit të kuq më shpesh se një herë në javë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, sipas hulumtimit të udhëhequr nga TH Chan i Shkollës së Shëndetit Publik të Harvardit, botuar në revistën Amerikane të të ushqyerit klinik.

Rreziku gjendet edhe tek njerëzit që konsumojnë vetëm dy racione mish të kuq në javë dhe rritet me konsum më të madh.

Kjo është e vërtetë për mishin e kuq të përpunuar dhe të papërpunuar”, thotë Xiao Gu, një studiues dhe autori i parë i studimit.

Shkalla e incidencës së diabetit të tipit 2 po rritet me shpejtësi në mbarë botën dhe kjo është shqetësuese, pasi sëmundja është një faktor kryesor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare dhe të veshkave, kancerin dhe demencën.

ARKATANA

Për këtë studim të veçantë, studiuesit analizuan të dhënat shëndetësore nga 216,695 pjesëmarrës. Dieta e tyre vlerësohej me pyetësorë për frekuencën e ushqimit çdo dy deri në katër vjet, për një total deri në 36 vjet. Gjatë kësaj kohe, më shumë se 22,000 pjesëmarrës zhvilluan diabetin e tipit 2.

Studiuesit zbuluan se ngrënia e mishit të kuq lidhet ngushtë me një rrezik të shtuar të zhvillimit të diabetit të tipit 2. Çdo porcion shtesë ditor i mishit të kuq të përpunuar shoqërohej me një rrezik 46% më të madh të diabetit të tipit 2, dhe çdo porcion shtesë ditor i mishit të kuq të papërpunuar shoqërohej me një rrezik 24% më të madh.

Zëvendësimi i mishit të kuq me burime proteinash me bazë bimore, si arrat dhe bishtajoret, si dhe qumështore, mund të zvogëlojë rrezikun. Konkretisht, studiuesit zbuluan se zëvendësimi i një porcioni në ditë të mishit të kuq me një racion arra dhe bishtajore lidhej me një rrezik 30% më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2, dhe zëvendësimi i tij me një porcion bulmeti shoqërohej me një rrezik 22% më të ulët.

“Duke marrë parasysh gjetjet tona dhe punën e mëparshme, ne besojmë se një kufi prej rreth një porcioni mishi të kuq në javë do të ishte i arsyeshëm për njerëzit që dëshirojnë të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien e tyre,” tha profesori i Epidemiologjisë dhe Ushqyerjes dhe autori kryesor, Walter Villette.

Së fundi, studiuesit vënë në dukje se zëvendësimi i mishit të kuq me burime të shëndetshme proteinash me bazë bimore, përveç përfitimeve shëndetësore, do të ndihmonte gjithashtu në reduktimin e emetimeve të gazeve serrë dhe ndryshimeve klimatike dhe do të kishte përfitime të tjera mjedisore.