Ja llojet e hipertensionit

Presioni i lartë i gjakut ose hipertensioni ndodh kur presioni i gjakut që shtyn muret e enëve të gjakut mbetet vazhdimisht e lartë. Për shkak të kësaj, zemra dhe enët e gjakut duhet të punojnë më shumë për të pompuar gjakun dhe i bën ato më pak efikase.

Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në dëmtim të indeve brenda arterieve. Kjo mund të rrezikojë më tej një atak në zemër dhe goditje në tru. Hipertensioni është shumë herë asimptomatik dhe njihet edhe si vrasësi i heshtur.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të hipertensionit, nga ai primar deri te ai rezistent. Nëse tensioni juaj i gjakut është vazhdimisht i lartë, duhet ta kontrolloni atë dhe të filloni trajtimin.

Hipertensioni primar

Zakonisht është asimptomatik dhe identifikohet nga kontrollet rutinë të presionit të gjakut. Kryesisht duke mos e ditur gjendjen e tyre, pacientët me hipertension primar mbeten të padiagnostikuar. Si rezultat, Udhëzimet e Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mirëqenies Familjare treguan se pacientët me faktorë rreziku si obeziteti, diabeti mellitus, një histori sëmundjesh kardiovaskulare, individët më të vjetër se 60 vjeç dhe duhanpirësit aktualë duhet t’i nënshtrohen ekzaminimeve rutinë.

Hipertensioni sekondar

Shpesh rezulton nga një shkak i njohur që shkakton një përkeqësim të papritur të presionit të gjakut. Është një diagnozë dytësore ndaj kushteve si apnea obstruktive e gjumit, aldosteronizmi, hipertensioni renovskular dhe sëmundja renale (OSA). Rreth 5-10 për qind e rasteve hipertensive mund të zhvillojnë hipertension sekondar, nga të cilët 2-3 për qind do të jetë hipertension renoparenkimal dhe 1-2 për qind do të jetë reno-vaskular, përcjell Klankosova.tv

Hipertensioni gestacional

Është një gjendje që prek gratë shtatzëna dhe rrit rrezikun e vdekjes së nënës dhe defekteve të fetusit. Mund të ndodhë me ose pa diagnozë të pre-eklampsisë.

Hipertensioni rezistent

Kur tre ose më shumë barna antihipertensive, përfshirë diuretikët, kanë dështuar të kontrollojnë hipertensionin e pacientit pavarësisht trajtimit, mospërputhja me terapinë dhe terapinë subpare antihipertensive përjashtohen si shkaqe.

Këta pacientë më pas diagnostikohen me hipertension rezistent ndaj trajtimit. Ai prek 10 për qind të njerëzve dhe lidhet me një rrezik të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare, dëmtimit të organeve fundore dhe vdekjes nga të gjitha shkaqet.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS