Himni nuk këndohet në shkollat ​​në jug ku mësimet zhvillohen në gjuhën shqipe

Urdhri i ministrit Branko Ruzhiq për të kënduar himnin e Serbisë “Zoti i Drejtësisë”, në ditën e parë të vitit të ri shkollor në fillim të mësimit u injorua në shkollat ​​fillore dhe të mesme ku mësimet zhvillohen edhe në gjuhën shqipe, ka mësuar “Danas”. Kjo u konfirmua për gazetën tonë nga kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (NSA), Ragmi Mustafa.

Intonimi i himnit “Zoti i Drejtësisë”, nuk ishte në shkollat ​​ku mësimet mbahen në gjuhën shqipe. Urdhri i ministrit Ruzhiq është i paligjshëm, dhe për këtë arsye jo detyrues, tha Mustafa, i cili një ditë më parë u bëri thirrje drejtorëve shqiptarë në institucionet arsimore vendore që “të japin dorëheqjen nëse nuk janë në gjendje të ruajnë identitetin dhe dinjitetin e shkollës”.

Në Shkollën e Mesme “Sezai Suroi” në Bujanoc, siç konfirmoi për portalet lokale drejtori Zejni Fejzullahu, himni “u transmetua përmes celularëve”. Ka një shkollë të mesme dhe gjashtë shkolla fillore në Bujanoc, me klasa të kombinuara ku mësimet mbahen në dy gjuhë në gjuhën serbe dhe shqipe.

Një situatë e ngjashme është vërejtur në shkollat ​​në Preshevë, ku numri më i madh i nxënësve janë shqiptarë, duke pasur parasysh se nga numri i përgjithshëm i banorëve të kësaj komune, rreth dy për qind janë me kombësi serbe.

Inspektorati i Arsimit për Rrethin Pçinjit tha jozyrtarisht se ata “prisnin udhëzime të mundshme në lidhje me shkeljen e urdhrit të Ministrit Ruzhiq për antonimin e himnit dhe se vetëm atëherë ata mund të merrnin sanksione ndaj drejtorëve të caktuar.”, shkruan gazeta vojvodanase “Danas”, raporton Jetapress.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS