RCCOLA

Hill: Në tryezë nuk është njohja e Kosovës nga ana e Serbisë, por normalizimi i marrëdhënieve

/ 4 minuta lexim

Ambasadori amerikan Christopher Hill tha në një intervistë për Euronews Serbia se gjatë dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës nuk është në tryezë njohja, por normalizimi i marrëdhënieve. Ai gjithashtu theksoi se ajo që është në tryezë është e njohur për të dyja palët dhe se Serbia në thelb, e ka pranuar.

Siç tha ai, ka një mirëkuptim për të ecur përpara dhe bazohet në marrëveshjet e arritura. Ai gjithashtu shton se ngjarjet në Banjskë, siç thotë ai, shkelën besimin e fituar me vështirësi dhe se duhet të zbulohet se çfarë ka ndodhur dhe kush është përgjegjës për të.

I pyetur për mesazhet që vijnë nga vendet kryesore evropiane si Italia, Gjermania dhe Franca, të cilat përmendin njohjen de facto, Hill thotë se zgjedhja e fjalëve duhet pasur parasysh, por edhe se Shtetet e Bashkuara e kuptojnë atë si një histori rreth normalizimin e marrëdhënieve.

“De fakto në fakt do të thotë se ata duan një lloj procesi normalizimi. E di që fjalët janë të rëndësishme. Fjalët janë veçanërisht të rëndësishme në kohën e zgjedhjeve. Megjithatë, nuk dua të futem në lojëra fjalësh. Ajo që po them është se ajo që ka tabela është se është e njohur për të dyja palët. Serbia në thelb ka pranuar atë që është në të. Ekziston një mirëkuptim për të ecur përpara dhe kjo bazohet në këto marrëveshje. Do të ketë pyetje se si të sigurohet që këto marrëveshje të jenë të qarta, dhe se për të siguruar që radha e detyrimeve të të dyja palëve të jetë njëlloj e qartë, sinqerisht mendoj se ka pasur shumë progres, por kjo çështje duhet të zvarritet dhe të zgjidhet një herë e përgjithmonë, është në interes të Serbisë dhe të Serbisë. Kosovë”, ka thënë Hill.

UBT

Ai thotë se zyrtarët evropianë, sa i përket marrëdhënieve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, insistojnë në normalizimin e marrëdhënieve, e jo në njohje dhe se kjo nuk është në tavolinë. Ai gjithashtu shton se dialogu është shumë i rëndësishëm për jetën e ardhshme të njerëzve në Kosovë.

“Para së gjithash, ajo që është në tavolinë, sigurisht që nuk është njohje. Ajo që është… është normalizim. Unë gjithashtu mendoj se situata duhet të normalizohet. Njerëzit në veri të Kosovës duhet të zgjohen në mëngjes duke e ditur se çfarë do të jetë jeta e tyre. Duhet të ketë një mundësi që njerëzit të udhëtojnë ku të duan. Duhet të ketë një mirëkuptim për të gjitha këto çështje,” tha ai.

Hill gjithashtu shton se puna e përfaqësuesit të posaçëm të Bashkimit Evropian për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, Miroslav Lajçak, është shumë e vështirë dhe ai beson se punon në të me përkushtim.

“Nuk dua t’ia bëj punën edhe më të vështirë, sepse është një nga punët më të vështira në botë. Unë mendoj se ata me të vërtetë po përpiqen të bëjnë njëfarë progresi. Gjithashtu mendoj se ajo që sinjalizon Bashkimi Evropian është se ata po e shohin ecurinë e dialogut nga shumë afër, sepse ata do ta bëjnë këtë progres për të përcaktuar progresin në çështjen e anëtarësimit të mundshëm në Bashkimin Evropian”, tha Hill.