Hidromorava

Haradinaj- prokurores: Fjalën kriminel merreni mbrapsht dhe mbajeni për vete, nuk më takon kjo fjalë

/ 5 minuta lexim

Në fjalën e tij përmbyllëse, Nasim Haradinaj i është drejtuar prokurores Valeria Bolicci duke i thënë “Ndërsa ju prokurore fjalën kriminel merreni mbrapsht dhe mbajeni për vete se mua nuk më takon kjo fjalë”.

Fillimisht, Haradinaj ka thënë se kur filloi seanca e 14 marsit dhe dëgjoi se do t’i jepet gjysmë ore e drejta e fjalës përmbyllëse, ka menduar se nuk do të ketë nevojë të marrë fjalën fare, pa marrë parasysh kërkesat apo ngarkesat e fajësisë mbi të.

Sipas tij, kishte vendosur të mos flasë fare por të dëgjojë rrjedhën e procedurave, raporton “Betimi për Drejtësi“.

Por, sipas Haradinajt, kur prokurorja Valeria Bolicci mori fjalën, ajo u mundua të imponohej paturpësisht dhe ta vendos trupin gjykues para aktit të kryer që me harbutërinë e saj shkoi aq larg që jo vetëm bëri gabim amatorik që nuk mund të ndodhin as në gjykatat më diktatoriale por i fyu dhe u tha “këta të dy janë kriminelë”.

Ai tha se pasi paneli gjykues nuk reagoi, kjo e nxiti të marrë fjalën dhe se kjo është paprecedent qoftë për një prokurori surrogate e se e kupton prokurorinë se është e mllefosur që s’ka fakte, por ajo duhet të dijë se për ta ende vlen parimi i prezumimit të pafajësisë.

Haradinaj deklaroi se prokuroria tha se e kanë penguar drejtësinë që 20 vite, por Valeria Bolicci po harron se këto dhoma nuk kanë mbushur ende 7 vite nga formimi.

“Prokurore është gabim amatoresk në drejtësi pasi ne ngarkohemi vetëm për një periudhë kohore prej 2 javësh. Nëse prokurorja ka llogaritë kohën e veprimtarisë time edhe këtu ia ka fut kot dhe e ka gabim, unë që nga viti 1978 nga mosha 15 vjeçare e i bie 44 vite, kam vepru për lirinë dhe të drejtat legjitime të popullit tim dhe e kam luftuar okupimin dhe robërinë e popullit tim”, ka thënë ai.

Tutje tha se nëse fakti që e do njerëzoren dhe të drejtën njerëzore të popullit të tij dhe ka gatishmërinë të luftojë kundër të padrejtës dhe këtë prokurorja e quan veprimtari kriminale, atëherë ajo ka probleme me perceptimin e të drejtës themelore të popullit.

“Kundërshtimi im qëndron te politika e prokurorisë dhe kjo prokurori nuk po bën punën e vet për qytetarët e Kosovës”, tha ai.

Ai tha se pret nga paneli drejtësi dhe që drejtësia të dal në shesh e triumfoj.

Mobi Casa

“Ndërsa ju prokurore fjalën kriminel merreni mbrapsht dhe mbajeni për vete se mua nuk më takon kjo fjalë”, ka thënë ai.

Tutje, iu drejtua edhe Prokurorit të Specializuar, Jack Smith, lidhur me atë që ai tha se Haradinaj ka interes personal.

Ai tha se dhe prokurori e di se kjo është gënjeshtër.

“Po të kisha këqyr interesin tim personal do isha me familjen time, s’do isha as në luftë, s’do isha i burgosur, por kjo të duhet të diktosh dhe impenjohesh në marrjen e vendimit të këtij paneli”, ka thënë Haradinaj.

Ai i tha Smith se kërkoi dënim të lartë për të për të arritur efektin që mos të guxojnë të tjerët të mendojnë kështu.

“Zoti prokuror, beso se je kundërshtim me vetveten, nëse të kujtohet fjalimi i parë, ti ke thënë se është e lejuar të mendohet ndryshe”, ka thënë ai.

Tutje, theksoi se ky mendim që prokurori ka është mendim i prokurorive dikatoriale që i ka bërë Serbia e shumë shtete diktatoriale që kanë menduar të ndalojnë fjalën dhe kjo duhet ta turpëroj atë, shtetin nga ai vjen dhe institucionin që përfaqëson.

Kurse, për prokurorin James Patch, i përmendi një citim nga fjalimi i tij gjatë kësaj seance për të cilin tha se beson se i ka dalë nga shpirti njerëzor.

“Tha kanë ndodhë në Kosovë masakra krime dhe vrasje të ndryshme dhe nga kjo atje dëshmitarët që dëshmojnë kundër heronjve kombëtar quhet tradhtar, po ashtu është ashtu mendon shteti yt, i jemi e edhe Suedia, por nëse këqyret me syrin e Smith qysh po na këqyr ne, ty sonte duhet me tu ngrit aktakuza sepse bëre dhe dhe mesazh ma kërcënues që ti i ke për dëshmitarët se nëse the se quhen tradhtar ata që vinë e dëshmojnë kundër heronjve kombëtar, atëherë po i bien që heronjtë kombëtar po doni t’i qitni në aktakuzë”, i ka thënë ai.

Në fund, ai tha se gjithçka që e ka bërë, e ka bërë për shtetin e tij./express/