Eko Higjiena

Hapi i fundit i Kosovës për anëtarësim në KiE, Serwer : Indinjata e Serbisë është e turpshme

/ 2 minuta lexim
Mobi Casa

Profesori Daniel Serwer, i njohur për ekspertizën e tij në menaxhimin e konflikteve dhe politikën e jashtme amerikane, ka folur për anëtarësim e Kosovës në Këshillin e Evropës (KiE).

Serwer e ka quajtur “të turpshëm” qëndrimin e Serbisë ndaj përpjekjeve të Kosovës për t’u bërë pjesë e këtij organizmi ndërkombëtar.

“Këshilli i Evropës ka vonuar shumë gjatë në miratimin e Kosovës për anëtarësim,” tha Serwer.

“Është shumë më e kualifikuar se kundërshtari i saj kryesor, Serbia. Lejimi i Kosovës në këtë organizëm do t’u ofrojë serbëve që jetojnë atje një kanal të ri dhe potencialisht të dobishëm për të ndjekur ankesat e tyre, veçanërisht përmes Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut”, deklaroi ai.

Serwer gjithashtu shprehu keqardhje për opozitën e Beogradit ndaj kësaj çështjeje, e cila, sipas tij, është në kundërshtim me një marrëveshje që Serbia ka pretenduar se i ka përmbahur në shkurt 2023.

Uji Dea

“Kosova është dukshëm më e kualifikuar për anëtarësim në Këshillin e Evropës sesa Serbia,” shtoi ai.

Sa i përket Ballkanit, ai theksoi që pavarësisht se Beogradi mund të humbasë betejën për ta mbajtur Prishtinën jashtë Këshillit të Evropës, kjo vetëm e përbën një kapitull të vogël në sfidën më të gjatë të Kosovës për të fituar njohjen e plotë ndërkombëtare.

Sipas tij, anëtarësimi në OKB dhe BE mbetet një objektiv i largët, dhe përfshirja e Kosovës në NATO pritet të jetë një luftë tjetër e madhe.

“Ata prej nesh që kërkojnë një fitore ushtarake ukrainase, një shtet palestinez që do të jetojë në paqe me Izraelin dhe anëtarësimin në OKB për Kosovën kanë ende një pritje të gjatë përpara. Por çdo hap në drejtimin e duhur sot është ai që nuk duhet të hidhet nesër”, tha Serwer./Telegrafi/