Femrat kanë nevojë për më shumë gjumë se meshkujt!

Lexues mashkull, e di që e ke përjetuar, ose po e jeton, qoftë edhe përditë: Është e shtunë, ti do të zgjohesh në orën 10:00, ajo në 11:30. Është e hënë, ju do të ngriheni, do të ziheni nga ora 8:00 dhe ajo do të ketë murmuritur “5 minuta të tjera” rreth 12 herë, para se të zgjohet 1 orë me vonesë. Është e justifikuar, sepse siç është vërtetuar shkencërisht, femrat kanë aktivitet më kompleks të trurit se meshkujt, prandaj kanë nevojë për më shumë gjumë.

Hulumtimi i ri nga Universiteti Loughborough zbulon se gratë kanë një aftësi të shtuar për të kryer shumë detyra, pasi ato përdorin më shumë zona të trurit sesa burrat, prandaj kanë më shumë nevojë për gjumë.

“Një nga funksionet më të rëndësishme të gjumit është se ai lejon trurin të rikuperohet dhe të riparohet. Sa më shumë të përdorni trurin tuaj gjatë ditës, aq më shumë duhet të rikuperohet dhe për rrjedhojë të flejë”.

Hulumtimi i Horne zbuloi se gratë kanë nevojë për të paktën 20 minuta më shumë gjumë se burrat çdo natë, por përsëri nevojat e tij për gjumë janë më të vogla në krahasim me ato të një gruaje.

Në një studim të vitit 2014, aktiviteti i trurit të 949 burrave u regjistrua dhe rezultatet treguan se truri i burrave kishte më shumë lidhje brenda secilës prej 2 hemisferave, ndërsa truri i grave kishte më shumë lidhje midis 2 hemisferave. Kjo do të thotë se meshkujt janë më të aftë të përqendrohen në një aktivitet në të njëjtën kohë, ndërsa truri i femrës është më i aftë të kryejë disa aktivitete njëkohësisht. Kryerja e shumë detyrave kërkon rritje të aktivitetit të trurit, kjo është arsyeja pse gratë kanë nevojë për më shumë gjumë se burrat.

Le ta mbyllim me një postim të Dr. Apostolou Georgopoulos, Drejtor i Qendrës Mjekësore të Kërkimit të Trurit të Qendrës Mjekësore të Çështjeve të Veteranëve në Minneapolis (VA):

“Ne kemi zbuluar se gratë në shumë aktivitete të ndryshme përpunojnë informacionin rreth 5 herë më shpejt se burrat dhe në aktivitetet e zakonshme mendore përdorin një zonë shumë më të vogël të trurit të tyre.”

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS