Edhe uji mund të jetë fajtor për zhvillimin e kancerit të prostatës

/ 4 minuta lexim

Kanceri i prostatës mund të zhvillohet për shkak të pijes që konsiderohet më e rëndësishmja për shëndetin e njeriut, paralajmërojnë shkencëtarët…

Në një studim të ri të publikuar në EHP, studiuesit raportojnë se konsumi më i lartë i një ndotësi “të zakonshëm” në ujin e pijshëm mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të një tumori agresiv të prostatës.

Nitratet nga uji mund të shkaktojnë kancer të prostatës

Hulumtimet tregojnë gjithnjë e më shumë se rreziku i kancerit mund të shmanget.

Ndërsa duhani dhe alkooli janë fajtorët e dukshëm, të cilët mund të jenë fajtorët kryesorë që do të çojnë në një përfundim fatal, hulumtimet e reja tregojnë se edhe uji mund të jetë fajtori për zhvillimin e këtij tumori te meshkujt, transmeton Telegrafi.

Siç dihet, një person i rritur ka nevojë për rreth dy litra ujë në ditë që trupi të funksionojë mirë. Megjithatë, analizat e fundit kanë zbuluar se marrja e përditshme e nitrateve përmes ujit të rubinetit ose ujit në shishe gjatë jetës së një të rrituri mund të jetë një rrezik për zhvillimin e kancerit të prostatës.

Trihalometanet dhe nitratet janë dy ndotësit më të zakonshëm në ujin e pijshëm

Qëllimi i studimit, i udhëhequr nga Instituti i Barcelonës për Shëndetin Global, ishte të vlerësonte nëse ekziston një lidhje midis marrjes së nitrateve dhe trihalometaneve – nënprodukteve të dezinfektimit të ujit ose komponimeve kimike të formuara pasi uji i pijshëm dezinfektohet, zakonisht me klor – dhe rrezikun e kancerit të prostatës. Nga rruga, nitratet dhe trihalometanet janë dy ndotësit më të zakonshëm në ujin e pijshëm. Nitratet shpesh vijnë nga plehrat bujqësore të cilat me rrjedhje zbërthehen në ujëmbledhës dhe lumenj. Ndërsa uji i pijshëm është e vetmja mënyrë që nitratet të hyjnë në trup, trihalometanet mund të thithen dhe të përthithen përmes lëkurës gjatë dushit, notit në pishina apo edhe gjatë larjes së enëve.

Kimikatet në ujë rrisin mundësinë e kancerit të prostatës deri në tre herë

Ekspozimi afatgjatë ndaj trihalometanes ka qenë i lidhur më parë me një rrezik në rritje të kancerit të fshikëzës, por shkencëtarët thonë se provat mbeten shumë të kufizuara. Megjithatë, një studim i ri vlerësoi një lidhje të mundshme duke shikuar 697 burra me kancer të prostatës në spitalet spanjolle si dhe 97 raste të tumoreve agresive. Ekipi hulumtues përfshiu gjithashtu një grup kontrolli prej 927 burrash, të moshës 38 deri në 85 vjeç, të cilët nuk ishin diagnostikuar me kancer në kohën e studimit. Ata vlerësuan gjithashtu ekspozimin mesatar ndaj këtyre kimikateve bazuar në vendin ku jetonin pjesëmarrësit dhe llojin e ujit që ata pinin gjatë jetës së tyre.

Ekipi hulumtues tha se rezultatet e studimit janë mjaft shqetësuese duke pasur parasysh se gjetjet treguan se sa më e lartë të jetë marrja e nitrateve, aq më i madh është lidhja me shfaqjen e kancerit të prostatës. Pjesëmarrësit me një konsum më të lartë të nitrateve në ujin e tyre kishin 1.6 herë më shumë gjasa për të zhvilluar kancer të prostatës të shkallës së ulët ose mesatare dhe gati tre herë më shumë gjasa për të zhvilluar një tumor agresiv të prostatës.

Megjithëse rezultatet theksojnë një korrelacion midis ujit dhe kancerit të prostatës, ato nuk vërtetojnë shkakun, thanë studiuesit, duke vënë në dukje se ekspozimi ndaj nitrateve përmes ujit të pijshëm nuk do të thotë domosdoshmërisht se dikush do të zhvillojë kancerin e prostatës. Lajmi i mirë është se shkencëtarët kanë zbuluar se ngrënia e shumë fibrave, frutave, perimeve dhe vitaminës C mund të zvogëlojë efektet negative të nitrateve në ujin e pijshëm. Bazuar në dietën e subjekteve, u vu re se ekziston një lidhje midis nitrateve të gëlltitura dhe kancerit të prostatës vetëm tek burrat që nuk hanin mjaftueshëm fibra, fruta, perime dhe vitaminë C. Shkencëtarët theksojnë se antioksidantët, vitaminat dhe polifenolet në fruta dhe perimet mund të parandalojnë formimin e nitrozaminave – komponime me potencial kancerogjen në stomak. /Telegrafi/