Eda Zari është “zëri i popullit të saj” që flet me gjuhën e xhazit

Xhazi është qilimi që i mbulon të gjitha”, vërteton Eda Zari dhe “në të unë i end perlat dhe stolisjet nga universi im muzikal”.

Në vitin 1989 ajo kishte ardhur në Gjermani si një e re 19 vjeçe. Kishte ikur nga regjimi komunist shqiptar, i cili ia kishte vrarë vëllanë dhe pastaj e kishte arrestuar gjithë familjen. Kështu shkruan kulturradio.de në prezantimin e këngëtares shqiptare, transmeton albinfo.ch.

Në Këln Eda pati mundësinë të vazhdonte shkollimin për këngëtare të operës. Por, ajo nuk ka qenë asnjëherë sa duhet e disiplinuar për soprano, thotë vetë këngëtarja, transmeton albinfo.ch. Asaj i pëlqente të improvizojë spontanisht dhe të interpretojë, pra të bëjë xhaz. “Ai është qilimi që i mbulon të gjitha”, vërteton Eda Zari dhe në të unë i end perlat dhe stolisjet nga universi im muzikal”.

Rrënjët e saj muzikore gërshetohen në kompozimet e saj. Në muzikën e saj strukturat muzikore të Shqipërisë rrjedhin më pak si trajta kërkimi të atdheut dhe identitetit e më shumë si elemente pasuruese të kompozimeve në fjalë.

Në albumin e saj “Entropy”, Eda Zari i përkushtohet muzikës sakrale të kishës bizantine ortodokse, e cila bart në vete trashëgiminë greke, hebrenje e siriane dhe, sipas legjendave, vjen nga engjëjt.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS