ARKATANA

Domatja dhe vlerat ushqyese, do të habiteni nga vetitë e shumta të saj

/ 2 minuta lexim
RCCOLA

Domatja është një superushqim, e cila në vetvete përmban shumë vitamina. Në përbërje ajo ka elementë që shërbejnë në kurimin e zemrës, lëkurës dhe humbjes në peshë. Ato janë një ushqim pa kosto të lartë dhe mund të rritet në shumë vende të botës. Më poshtë keni disa nga vetitë më të rëndësishme të domates.

1) Kanceri
Domate janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C dhe antioksidantë të tjerë. Me këto përbërës domatet mund të ndihmojnë në luftimin e formimit të radikalëve të lirë. Radikalet e lira njihen për shkaktimin e sëmundjes së kancerit.

2) Shëndetin e zemrës
Fibra, kaliumi, vitamina C dhe përmbajtja e kolinës në domate mbrojnë shëndetin e zemrës.

Hidromorava

3) Kapsllëku
Në momentet kur kapsllëku bëhet shqetësues konsumimi i ushqimeve të lëngshëm është shumë i këshillueshëm. Domatja do të ishte një zgjidhje e përkryer.

4) Domate mbrojnë sytë
Domatet mund të ndihmojnë në mbrojtjen e syve nga dëmtimet e lehta. Ato janë një burim i pasur i lycopene, lutein, dhe beta-carotene. Këto janë antioksidantë të fuqishëm që mbrojnë sytë nga dëmtimet e shkaktuara nga drita.