Disa mite mbi qumështin që janë të pavërteta

Një ushqim i caktuar gëzon një reputacion të mirë ose të keq të diktuar nga opinionet e njerëzve që thonë se janë specialistë të fushës. Por ndryshe nga shumë ushqime të tjera, qumështi është një produkt I cili ndikohet nga trendet, idetë e marketingut etj.

Më poshtë ju tregojmë disa mite rreth konsumit të qumështit të konservuar ose jo.

A duhet shmangur qumështi në moshë madhore pasi është një ushqim i destinuar për rritje?

Tradicionalisht, aziatikët dhe afrikanët ndalojnë ta pinë atë pas fëmijërisë. Nga ana tjetër, qumështi i lopës, i dhisë apo i deleve ka qenë pjesë e dietës njerëzore për të paktën dhjetë mijë vjet, që nga revolucioni neolitik, kur sapienët filluan të rrisin kafshë dhe të kultivojnë tokën. Mund të themi se natyra është “përkulur” ndaj nevojave të kulturës sonë dhe kështu trupi, i cili ishte mësuar të konsumonte qumështin e gjirit gjatë foshnjërisë, u lejon disa njerëzve të ruajnë nivele të mira të enzimës që na lejon të tretim laktozën me kalimin e viteve.

A është përgjegjës konsumi i qumështit për rritjen e rasteve të intolerancës ndaj laktozës?

Një nga arsyet pse është përhapur mosbesimi ndaj qumështit është rritja e numrit të intolerantëve ndaj laktozës, pra e njerëzve për të cilët sheqeri i qumështit është i patretshëm.

A është qumështi kancerogjen?

Qumështi është diskutuar gjithashtu se mund të jetë kancerogjen nga dy breza të Campbell, baba dhe bir, autorë të librit Studimi i Kinës. Një bestseller ndërkombëtar, por shumë shpejt i konsideruar jo i besueshëm nga komuniteti shkencor, i cili para së gjithash kritikon metodën e tij, e cila bazohet më shumë në ideologji sesa në prakticitet. Një filxhan në mëngjes, e barabartë me dy porcione, nuk mund të thuhet se është e dëmshme. Disa studime janë kundër qumështit të tepërt, por konsumimi i moderuar nuk është i keq për shëndetin, sipas njohurive aktuale, dhe në të vërtetë, siç konfirmohet nga një raport nga Fondi Botëror për Kërkimin e Kancerit , mund të mbrojë kundër kancerit të zorrës së trashë dhe kancerit të gjirit tek gratë pas menopauses.

A është qumështi i domosdoshëm?

Jo, por është thelbësore që të mos ju mungojë asnjëherë kalciumi, fosfatet e të cilit u japin forcë kockave. Minerali gjendet gjithashtu në burime të tjera, nga peshku blu te trofta, nga frutat e freskëta te perimet, si lakra e zezë dhe brokoli, nga bishtajore të tilla si soja te susami etj. Dhe ka ujë. Këtu elementi gjendet në formën e karbonatit të kalciumit, domethënë gurit gëlqeror, të cilin ne e thithim mirë (dhe që nuk shkakton gurë në veshka).

Cili është ndikimi i qumështit në klimë?

Duke bërë një sërë llogaritjesh, u zbulua se qumështi ka një ndikim më të vogël në klimë sesa vezët, mishi i derrit apo pula. Fakti mbetet se prodhimi i një gote qumësht lope rezulton në trefishin e emetimeve të gazeve serrë të së njëjtës sasi të pijeve nga perimet, soja, bajamet etj. Sugjerimi i nutricionistëve ndër të tjera është alternimi i qumështit.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS