Çfarë i dallon ftohjen dhe gripin?

Tash, kur jemi në sezonin e gripit dhe të ftohjeve, që do të zgjatë deri në mes të pranverës, duhet përkujdesur për forcimin e sistemit imun, sepse është kyç në zgjidhjen e të gjitha problemeve shëndetësore, prandaj edhe të grupit dhe të ftohjeve.

Nuk guxoni kurrsesi t’i injoroni këshillat e mjekëve për sa i përket parandalimit të sëmundjeve respiratore, që bazohen në pastrimin e duarve (sepse numri më i madh i viruseve shpërndahet përmes kontaktit direkt) dhe shmangies së personave të infektuar.

Shumica e nejçëve nuk e dinë dallimin midis gripit dhe ftohjes, e pikërisht kjo është kyçe në zgjedhjen e terapisë. Me rëndësi është t’i njihni simptomat e para të gripit, sidomos kur bëhet fjalë për personat nga sëmundjet kronike.

Për dallim nga ftohja, simptomat e gripit shfaqen papritmas, përfshirë rritjen e temperaturës trupore, dhimbjet e kokës, lodhjen dhe plogështinë, dhimbjet në nyja, muskuj dhe sy, lëkurën e ngrohtë dhe të skuqur, sytë e skuqur, kollën e thatë dhe dhimbjet në fyt. Nëse nuk reagoni me kohë, gripi shkakton infeksion në mushkëri, veshë dhe sinuse, dehidrim dhe çrregullim në sëmundjet si në astmë dhe diabet.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS