Boronicat e egra janë me të vërtetë një superushqim -Studimi zbulon se ngrënia e e tyre çdo ditë mund të ndryshojë rënien njohëse te të moshuarit

Ngrënia e boronicave të egra çdo ditë mund të ndryshojë rënien njohëse te të moshuarit, tha një studim i ri që nxjerr në pah të mirat e ushqimit që shpesh vihen në dyshim.

Studiuesit nga Universiteti i Karolinës së Veriut zbuluan se amerikanët e moshuar që tashmë vuanin nga probleme të dukshme njohëse mund të përfitonin shumë nga ngrënia e frutave çdo ditë.

Në shumë raste, shëndeti i trurit të tyre arriti të njëjtat nivele të njerëzve pa histori të njohur të rënies njohëse.

Aktualisht nuk ka kura të njohura për probleme si çmenduria. Nuk janë zbuluar as trajtime të besueshme për të ngadalësuar përparimin e saj.

Gjetjet e këtij studimi janë potencialisht novator, duke treguar se një frut i thjeshtë mund të bëjë potencialisht atë që mjekësia e zhvilluar pas dekadash kërkimesh mjekësore nuk mundi.

Boronicat janë njohur prej kohësh si një ‘superushqim’, me vetitë antioksidante dhe një mori vitaminash dhe mineralesh të tjera të lidhura me shëndetin e trurit dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit, ndër përfitimet e tjera shëndetësore.

Studiuesit, të cilët publikuan gjetjet e tyre në fillim të këtij muaji në Nutrition Neuroscience, mblodhën të dhëna nga 86 të rritur të moshuar midis moshës 65 dhe 80 vjeç.

Pas një shqyrtimi fillestar për të përcaktuar funksionimin kognitiv në fillim të studimit, pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe – njëri shtoi pluhur boronicë të egër në dietat e tyre dhe tjetri ishte një placebo. Pjesëmarrësit e përzienin pluhurin në ushqimin e tyre çdo ditë. Gjashtë muaj më vonë, ata u kontrolluan sërish për shëndetin kognitiv.

Studiuesit zbuluan se ata që konsumonin boronica çdo ditë kishin shpejtësinë e përpunimit mendor të rikuperuar shumë pas periudhës. U rikthye deri në atë pikë sa mesatarisht ata kishin të njëjtën shpejtësi të përpunimit si grupi i kontrollit që nuk raportoi asnjë rënie njohëse.

Shpejtësia e përpunimit është aftësia që truri mund të ruajë dhe më pas të kujtojë informacionin. Studiuesit vërejnë se është çelësi për të gjithë funksionin e trurit – dhe përmirësimi i tij tregon një rritje të përgjithshme në shëndetin e trurit.

Ndërsa studimi ishte relativisht i vogël, Cheatham shpreson se ekipi i saj ka gjetur një zgjidhje të natyrshme për problemet njohëse që prekin shumë njerëz. /Telegrafi/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS