BE flet për hapat e ardhshëm të dialogut: Nëse njëra palë e bllokon, Bashkimi Evropian e ndërpret procesin

Pas arritjes së marrëveshjes për targat, zëdhënësi i Bashkimit Evropian, Peter Stano, ka lëshuar një deklaratë të Përfaqësuesi i Lartë i BE-së, Josep Borrell.

Në deklaratë thuhet se palët kanë rënë dakor që të shmangin përshkallëzimin e mëtejshëm të situatës.

Po ashtu me urgjencë të përqendrohen te normalizimi i plotë i marrëdhënieve, përmes propozimit të njohur si franko-gjerman, të mbështetur nga BE-ja.

Sipas kësja, Borrell do t’i ftojë palët ditëve në vijim për t’i rinisur diskutime për marrëveshjen përfundimtare.

Ndërkaq BE-ja do të sigurojë që çështjet dhe parimet kyçe lidhur me normalizimin do të trajtohen në kontekstin e propozimit.

“Palët e kuptojnë këtë të gjithë Marrëveshjet e kaluara të Dialogut duhet të zbatohen”.

BE thekson se në rast pengimi nga secila Palë, Lehtësuesi i BE-së mund ta përfundojë procesin.

Deklarata e plotë:

Nën fasilitimin e BE-së, palët kanë rënë dakord për masat për të shmangur përshkallëzimin e mëtejshëm dhe për të plotësisht të përqëndrohen, me urgjencën, në propozim për normalizimin e marrëdhënieve, siç është paraqitur këtë shtator nga Lehtësuesi i BE-së dhe i mbështetur nga Franca dhe Gjermania.

Kjo do të thotë se Serbia do të ndalojë lëshimin e targave me emërtimet e qyteteve të Kosovës dhe se Kosova do ta ndërpres çdo veprim të mëtejshëm në lidhje me riregjistrimin e automjeteve.

BE-ja do të sigurojë që çështjet dhe parimet kyçe lidhur me normalizimin do të trajtohen në kontekstin e propozimit. Palët e kuptojnë këtë të gjithë Marrëveshjet e kaluara të Dialogut duhet të zbatohen.

Unë do të ftoj palët në ditët në vijim për të diskutuar hapat e ardhshëm në kuadër të propozimit me qëllim paraqitjen e rezultateve nga Grupi Special për normalizim me Kosovën dhe përditësim në Kapitullin 35 për Serbinë. Në rast pengimi nga secila palë, lehtësuesi i BE-së mund ta përfundojë procesin.

Unë dhe Përfaqësuesi Special i BE-së Miroslav Lajéak do vazhdojmë të lehtësojnë procesin e normalizimit të marrëdhëniet dhe përditësimi i Shteteve Anëtare të BE-së dhe partnerët rregullisht për progresin e arritur nga Partitë./Telegrafi/

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS