Fundamenti

Bakoyannis: Asnjë kandidati si Kosovës nuk iu kërkuan aq shumë reforma për KiE

/ 2 minuta lexim
RCCOLA

Raportuesja për pranimin e Kosovës në Këshill të Evropës, Dora Bakoyannis ka deklaruar se asnjë kandidati sikurse Kosovës nuk i është kërkuar ndonjëherë të ndërmarrë aq shumë reforma para se të nisin diskutimet për anëtarësim në KiE.

Këto komente deputetja greke e cila njëherit ka përgatitur raportin për anëtarësimin e Kosovës në këtë organizatë i bëri në një shkrim të publikuar në “European Western Balkans”, transmeton Klankosova.tv.

“Për të arritur një Opinion pozitiv, u deshën 300 ditë, misione në Prishtinë, Mitrovicë së Veriut dhe Bruksel, një ekip avokatësh të specializuar dhe dhjetëra takime me qeveritë, ambasadorët, kryetarët serbë, përfaqësues të Kishës Ortodokse Serbe, OJQ dhe organizata ndërkombëtare”.

“Ai gjithashtu kërkoi nga autoritetet në Prishtinë që pas 25 vitesh të rivendosin pronën e Manastirit më të rëndësishëm serb në rajon, të tërhiqnin një projektligj për shpronësimin e shprehur të pronave serbe dhe të nënshkruanin një listë të gjatë të marrëveshjeve për të drejtat e njeriut që, mbi të gjitha, vendosja e pakicës serbe nën mbrojtjen ndërkombëtare”.

Mobi Casa

“Asnjë anëtari kandidat nuk i është kërkuar ndonjëherë të ndërmarrë kaq shumë reforma para se të sillet për diskutim mbi anëtarësimin e tij në Organizatë. Kjo është ndoshta është arsyeja pse 83% e Asamblesë Parlamentare votuan pro Raportit”.

Më 16 prill, deputetët në Asamblenë Parlamentare votuan në favor të Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës

.Pas marrjes së 2/3 të votave në Asamblenë Parlamentare, raporti i Bakoyannis shkon te Këshilli I Ministrave, takim i cili do të mbahet me 16 dhe 17 maj të këtij viti.Kosova bëri hapin e parë drejt anëtarësimit në Këshillin e Evropës, më 27 mars, pasi Komiteti për Politikë dhe Demokraci i KiE e miratoi raportin e Bakoyannis.