Eko Higjiena

Analistët skeptik që do të ketë zgjedhje të reja parlamentare

/ 3 minuta lexim

Tri partitë opozitare, Lidhja Demokratike e Kosovës, Partia Demokratike e Kosovës dhe Aleanca për Ardhmërinë tash e një kohë kanë paralajmëruar se në shtator do të ketë situatë të re politike, kësisoj opozita është shprehur e gatshme për nisjen e një mocioni mosbesimi ndaj Qeverisë Kurti.

PDK dhe AAK janë deklaruar qartazi se në shtator do të këtë diskutime mes opozitës lidhur me rrëzimin e Qeverisë Kurti, por analistët politikë në Kosovë nuk besojnë që gjatë këtij viti do të ketë zgjedhje të parakohshme.

Analisti Dritëro Arifi në një deklaratë të dhënë për Telegrafin ka thënë se nuk opozita nuk i ka numrat për rrëzimin e Qeverisë.

“Nuk besoj që do të kemi zgjedhje sa i përket një mocioni, mund të ketë zgjedhje për shkak të një presioni ndërkombëtar, por sa i përket mocionit të gjithë e dimë që mazhoranca e ka shumicën dhe është e pamundur që të krijohen 61 deputetë të rrezohet Qeveria Kurti. Unë pra nuk e shoh të arsyeshme të rrëzohet Qeveria Kurti derisa nuk kemi një qartësim rreth marrëveshjes së Ohrit”, është shprehur ai.

Sipas analistit, situata më shumë varet nga kryeministri Kurti nëse dëshiron ta rrëzojë Qeverinë.

“Pra, mendoj që topi është më shumë në anën e kryeministrit Kurti, nëse dëshiron ai ta rrëzojë vetvetën ose të vazhdojë kështu të izoluar dhe të sanksionuar”, tha mes tjerash ai.

Kurse, analisti Gazmir Raci deklaroi se përveç që opozita nuk i ka numrat për mocion, këtë vit po ashtu do të ketë regjistrim të popullsisë dhe nuk rekomandohet mbajtja e zgjedhjeve.

Fidanishtja

“Nuk besoj që këtë vit ne mund të shkojmë në zgjedhje të parakohshme, ky vit është po ashtu vit i organizimit të regjistrimit të popullsisë, dhe sipas standardeve të Eurostatit në atë vit kur organizohet regjistrimi i popullsisë, nuk rekomandohet mbajtja e çfarë do lloj zgjedhjeve, nacionale apo lokale. Andaj është e pakuptimtë dhe po ashtu nuk i kanë numrat për dërgimin e vendit në zgjedhje të parakohshme”, është shprehur ai për Telegrafin.

Mocioni i mosbesimit ndaj Qeverisë mund të ngrihet me propozimin e një të tretës (1/3) të të gjithë deputetëve të Kuvendit.

Sipas Kushtetutës së Kosovës, mocioni i mosbesimit vihet në rendin e ditë të Kuvendit, jo më vonë se pesë ditë e as më herët se dy ditë nga data e parashtrimit të tij.

Konsiderohet se mocioni i mosbesimit është pranuar, nëse për të kanë votuar shumica e të gjithë deputetëve të Kuvendit të Kosovës.

“Nëse mocioni i mosbesimit dështon, mocioni tjetër i mosbesimit nuk mund të ringrihet gjatë nëntëdhjetë (90) ditëve të ardhshme. Nëse mocioni i mosbesimit votohet për Qeverinë në tërësi, Qeveria konsiderohet në dorëheqje”, thuhet në Kushtetutën e Kosovës.

Grupi Parlamentar i PDK-së në Kuvend ka 18 deputetë, LDK ka 16 deputetë, AAK ka 8 deputetë, komunitetet kanë po ashtu 8 përfaqësues si dhe pa grup parlamentar janë 14 deputetë.

Ndryshe, deputetët e opozitës kanë thirrur një seancë të jashtëzakonshme të Kuvendit më 4 shtator, për “dështimet e Qeverisë” për sigurimin e teksteve shkollore për nxënësit. /Telegrafi/