Fundamenti

Analistët për Asociacionin: Kurti do të tentojë ta shtyjë deri pas zgjedhjeve, të pranohet vetëm si shmangie e luftës

/ 4 minuta lexim

Themelimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe dhe sulmet e mundshme nga Serbia, janë disa nga veprimet që po e dëmtojnë Republikën e Kosovës. Për këtë të fundit, analistët kërkojnë që të pranohet vetëm nëse vërtetohet si shmangie e luftës ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Kështu vlerësojnë njohës të çështjeve politike.Themelimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe, do të jetë sërish kryefjala e bisedimeve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Për këtë temë, analistët kanë mendime të ndryshme. Disa thonë se ajo duhet të pranohet vetëm si shmangie e luftës, ndërsa shohin mundësinë që kjo të shtyhet deri pas zgjedhjeve të reja në Kosovë, raporton Ekonomia Online.Ndërsa retorika e krerëve të shtetit mbi sulmet e mundshme të Serbisë, po shihet si e pakuptimtë, ndonëse rrezikun e vërejnë.

Ndonëse e pranon se ekziston mundësia e ripërsëritjes së rastit të Banjskës, Mehmetajt i duket e pakuptimtë të përmendet termi luftë.

Thotë se nuk ekziston asnjë benefit të përmendet ky term.Mehmetaj ka kërkuar që Asociacioni të pranohet si kusht për t’u shmangur një luftë e re ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.“Është e vërtetë që Kosova ndryshe nga shtetet e tjera të cilat rrethojnë me Serbinë është në një farë gjendje të ndryshme në një farë raporti të ndryshëm. Gjithashtu është vërtetu edhe kohëve të fundit që potencialiteti për krijimin e grupeve të caktuara të cilat u qëndron mbrapa Serbia mund të ndërhyjnë vazhdimisht në Kosovë, por cili është benefiti i deklarimeve të njëpasnjëshme të vazhdueshme të krerëve të shtetit se mund të jem në prag të një lufte ky është e pakuptueshme”, thotë Mehmetaj.

Duke folur për zbatimin e marrëveshjeve me Serbinë dhe pikën më të nxehtë siç është Asociacioni i komunave me shumicë serbe, Mehmetaj ka një vlerësim.

RCCOLA

Thotë se kjo duhet të bëhet për të shmangur luftën. Në të kundërtën, është kompromis i pafalshëm për kryeministrin Kurti.

“E kemi thënë edhe në të kaluarën që një nga mënyrat që s’do të mund ta paraqes marrëveshjen e arritur në Bruksel dhe pranimi i Asociacionit komunave me shumicë serbe, Qeveria është krijimi i kësaj paralele pra e këtij dualiteti ‘luftë’ apo Asociacion i komunave me shumicë serbe. Nëse në një gjendje cilësie paqeje në një gjendje të raporteve të mira me Serbinë, Kosova e pranon Asociacionin e komunave me shumicë serbe do të ishte një kompromis i madh i pafalshëm për Kurtin, mirëpo nëse Asociacioni pranohet si shmangie e luftës, atëherë kjo do të ishte një gjetje inteligjente e politikës në Kosovë prandaj bëhen edhe këto deklarime të vazhdueshme për luftë”, thotë tutje Mehmetaj.

Ndërsa analisti i çështjeve politike, Arbnor Sadiku, sheh tendencë të kryeministrin Kurti që ta shtyjë themelimin e Asociacionit të komunave e shumicë serbe. Pas zgjedhjeve, Sadiku pret që Kurti t’i pranojë të gjitha marrëveshjet që i ka në tavolinë.

“Krijimi i Asociacionit ka qenë një prej temave më të nxehta në Republikën e Kosovës dhe natyrisht që Republika Kosovës nuk është që ka interes këtë rast ta krijoj këtë asociacion për faktin që sigurisht ky vit do të jetë një vit zgjedhor dhe natyrisht partia që është në pushtet LVV synon që përmes krijimit të zgjedhjeve ta shtyjë krijimin faktik të Asociacionit në kuptimin e asaj që të fitoj zgjidhjet edhe njëherë edhe pasi që ta krijoj qeverinë, atëherë synon që të bëjë kompromiset dhe gjitha marrëveshjet që i ka në tavolinën e bisedimeve me Serbinë”, u shpreh Sadiku për EO.