Ambasadori amerikan në Beograd: Njohja reciproke Kosovë-Serbi është politikë konstante e SHBA-së

Problemet e pazgjidhura të marrëdhënieve me Kosovën mbeten pengesa më e madhe për integrimin evropian të Serbisë, tha ambasadori amerikan në Beograd, Anthony Godfrey, raporton Tanjug.

Godfrey tha se politika e SHBA-së që normalizimi i marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë duhet të bazohet në njohjen reciproke është konstante, pavarësisht nga ndryshimi i administratës, transmeton Gazeta Express.

“Shtetet e Bashkuara mbështesin dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës të udhëhequr nga Bashkimi Evropian dhe po mbajnë hapin me të”, tha Godfrey në konferencën me titull “Serbia, Ballkani Perëndimor dhe Integrimi Perëndimor në Kohët e Sfidës”, organizuar nga Ambasada e SHBA-së në Beograd.

Ai tha se Shtetet e Bashkuara të Amerikës duan prosperitet dhe liri për Serbinë dhe që Serbia të jetojë në paqe me veten dhe fqinjët e saj.

“Ne përpiqemi që e gjithë Evropa të jetojë në paqe dhe liri, që do të thotë për ne që anëtarët e BE-së duhet të jenë të gjitha vendet që ndajnë vlerat e saj. Serbia është një vend evropian si gjeografikisht edhe historikisht, por gjithashtu sepse qytetarët serbë mbështesin fuqimisht vlerat evropiane siç janë toleranca, liria, ruajtja e natyrës, arsimi i lartë, sundimi i ligjit dhe inovacioni”, tha Godfrey.

Ai tha se “ndikimi malinj” shpesh troket në derën e Serbisë dhe alternativa ndaj Bashkimit Evropian janë ndarjet e vazhdueshme që e bëjnë Evropën dhe Ballkanin më të dobët dhe më pak të qëndrueshëm.

Godfrey tha se është në interesin e Shteteve të Bashkuara që Serbia të vazhdojë të zhvillohet si një vend modern në paqe me fqinjt e saj.

“Qëllimi ynë është që Serbia të integrohet. Ky është gjithashtu qëllimi strategjik i vetë Serbisë. Ka sfida, por unë besoj fuqimisht se populli i Serbisë mbështet vlerat evropiane. Duhet bërë shumë për të konsoliduar sundimin e ligjit, për të zvogëluar korrupsionin , ruajeni mjedisin dhe siguroni biznes të drejtë dhe transparent. Unë besoj se Serbia mund ta bëjë këtë dhe ambasada ime është e gatshme të ndihmojë si qeverinë ashtu edhe tërë shoqërinë”, tha Godfrey.

Ai theksoi se harta për anëtarësim është mjaft e qartë, dhe kjo është që Serbia të tregojë respekt të plotë për sundimin e ligjit dhe të angazhohet për të garantuar të drejtat e qytetarëve të saj, si dhe vendeve të tjera në rajon.

Shpërndaje.
© RAJONIPRESS