KKGJILAN

A lidhet me çrregullime të zemrës duhanpirja pasive?

/ 3 minuta lexim
RCCOLA

Ekspozimi ndaj duhanpirjes pasive – edhe në sasi të vogla – të bën më të prirur për të zhvilluar një çrregullim të rrezikshëm të ritmit të zemrës, ka zbuluar një studim i ri. Dhe shkencëtarët thonë se ndalimi i pirjes së duhanit, qoftë edhe jashtë, do të ulë rrezikun. Studiuesit kanë zbuluar se e ashtuquajtura duhanpirje “pasive” rrit rrezikun e njerëzve për fibrilacion atrial, një gjendje që shkakton palpitacione, gulçim, lodhje dhe pagjumësi.

Ky rrezik bëhet më i lartë sa më shumë njerëz të ekspozohen ndaj tymit pasiv. Përafërsisht një në tre europianë do të zhvillojnë këtë çrregullim gjatë jetës së tyre, duke i bërë ata pesë herë më shumë gjasa për të pasur një goditje në tru.

Studimet e mëparshme kanë vërtetuar se thithja pasive e tymit është e lidhur me vdekjen e parakohshme dhe sëmundjet koronare, por një ekip nga Shoqata Europiane e Kardiologjisë donte të hetonte një lidhje të mundshme me fibrilacionin atrial. Shkencëtarët analizuan 400,493 të rritur midis moshës 40 dhe 69 vjeç dhe u kërkuan atyre të paraqesin nëpërmjet pyetësorit numrin e orëve që ata ishin ekspozuar ndaj tymit të njerëzve të tjerë, qoftë në shtëpi apo në mjedise të tjera.

Pjesëmarrësit u kategorizuan në grupin “të ekspozuar” nëse kishin ndonjë kontakt me duhanpirjen pasive dhe “grupi i paekspozuar” nëse nuk kishin kontakt me duhanpirjen pasive. Rreth 85,984 pjesëmarrës (21 për qind) ishin ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë vitin e kaluar, me një ekspozim mesatar prej 2.2 orë në javë. Gjatë 12.5 viteve pasuese, 23,471 (gjashtë për qind) zhvilluan fibrilacion atrial.

Analiza zbuloi se grupi “i ekspozuar” kishte një rrezik gjashtë për qind më të lartë për të zhvilluar fibrilacion atrial sesa grupi “jo i ekspozuar”.

Mobi Casa

U zbulua se pjesëmarrësit që ishin të ekspozuar ndaj kohëzgjatjeve më të gjata të duhanpirjes pasive kishin edhe më shumë gjasa të zhvillonin këtë çrregullim, me ata që ishin të ekspozuar ndaj 7.8 orësh në javë që kishin një probabilitet 11 për qind më të lartë.

Autori i studimit dr. Kyung-Yeon Lee, një profesor në Spitalin Kombëtar Universitar të Seulit në Korenë e Jugut, tha: “Rreziqet e duhanpirjes pasive ishin të rëndësishme pavarësisht nëse individët ishin në shtëpi, jashtë apo në punë, duke treguar se ekspozimi në mënyrë universale ngre rreziku i fibrilacionit atrial. Ne vëzhguam gjithashtu një marrëdhënie të varur nga doza, ku çdo rritje në kohëzgjatjen e pirjes pasive javore të duhanit lidhej me një rrezik edhe më të madh të fibrilacionit atrial.”

Ai i inkurajoi njerëzit që të shmangin mjediset ku mund të ekspozohen ndaj tymit – madje edhe ato të jashtme.

“Zbulimi se duhanpirja pasive është e dëmshme jo vetëm në hapësirat e mbyllura, por edhe në mjedise të jashtme, nënvizon rëndësinë e ndalimit të duhanit për të mbrojtur shëndetin publik”, tha Dr. Lee. “Të gjithë duhet të bëjmë çdo përpjekje për të shmangur kalimin e kohës në mjedise me tym.

“Ndërkohë, politikëbërësit duhet të frenojnë më tej duhanin në zonat publike dhe të mbështesin programet e lënies së duhanit për të përmirësuar shëndetin publik.”