Hidromorava

A është e mirë ngrënia e rrushit?

/ 2 minuta lexim
Mobi Casa

Ngrënia e rrushit është e mirë për sytë tuaj, tregojnë hulumtimet. Vetëm disa tufa në ditë për katër muaj është treguar se përmirësojnë treguesit kryesorë të shëndetit të syve.

Sekreti qëndron në faktin se përkeqësimi i dukshëm i shikimit është rezultat i “stresit oksidues” ku qelizat dëmtohen sepse trupi nuk ka mjaftueshëm antioksidues – nga të cilët rrushi është i bollshëm.

Një ekip nga Universiteti Kombëtar i Singaporit studioi 34 të rritur që hëngrën ose një gotë e gjysmë rrush në ditë ose një placebo për 16 javë.

Njerëzit që hanin rrush treguan rritje të konsiderueshme në treguesit e shëndetit të syve të densitetit optik të pigmentit makular, antioksiduesve të plazmës dhe përmbajtjes së fenolit në krahasim me ato në placebo.

Uji Dea

Ata që nuk hëngrën rrush vunë re një rritje të ndjeshme të glikacionit – një pjesë e dëmshme e procesit të plakjes.

“Studimi ynë është i pari që tregon se konsumi i rrushit ka efekte të dobishme në shëndetin e syve tek njerëzit, gjë që është shumë emocionuese, veçanërisht me një popullsi në rritje”, tha Jung Eun Kim, PhD, bashkautori i studimit.

Rrushi është një frutë e lehtë dhe e arritshme që studimet kanë treguar se mund të ketë efekte të dobishme në sasi normale prej 1½ filxhani në ditë.

“Marrja e rregullt e rrushit mund të përmirësojë shëndetin e syve te të moshuarit”, thonë ata.