Portali Rajonal, Rajonipress.com https://rajonipress.com Tue, 19 Jun 2018 10:43:43 +0000 sq-AL hourly 1 Përshkrim i shkurtër i ecurisë së diskutimit në debathttps://rajonipress.com/pershkrim-i-shkurter-i-ecurise-se-diskutimit-ne-debat/ Tue, 19 Jun 2018 10:43:43 +0000 https://rajonipress.com/?p=191033 Lidhur me organizimin dhe zhvillimin e debatit, me temë “Diversiteti fetar dhe ndikimet e huaja ndër shqiptarë”, të datës 12 prill 2018, në sallën e Kuvendit Komunal të Komunës së Preshevës, të organizuar nga Shoqata për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore e Luginës së Preshevës.

Përshkrim i shkurtër i ecurisë së diskutimit në debat

Në përgjithësi konsiderojmë se klima e debatit, duke filluar nga organizimi, pjesëmarrja dhe mbarëvajtja ishte e kënaqshme dhe e një niveli mjaft të mirëfilltë.

Duke pasur parasysh se Shoqata për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore në këto treva, tanimë ka bërë një traditë të mirë të organizimit të tillë, vijmë deri te përfundimi i tillë se edhe kjo ishte një vazhdë e kësaj tradite, të shkaktuara nga shqetësime njerëzore në përgjithësi, e intelektuale në veçanti.

Duke filluar nga panelisti kryesor, ligjëruesi Prof. dr. Nebi ISLAMI, moderatori, prof. Xhemaledin SALIHU, e panelistë të tjerë, të cilët e morën fjalën dhe u angazhuan me diskutime rreth temës, konsiderojmë se që të gjithë kanë mbajtur një vijë simetrike të temës qendrore, të cilën organizatori e kishte përcaktuar.

Diskutimi ishte i kënaqshëm dhe duhet theksuar pikëpamjet e ndyshme të disa diskutantëve, gjë që na sollën një mendim ndryshe sipas bindjeve të tyre dhe ishte një nxitje e diskutimeve edhe më të mëdha, e njëkohësisht edhe qasje ndyshe për trajtimin e problematikës.

Duke e pasur parasysh se tema të tilla janë të gjëra, të thella e të mëdha, se ato prekin shekujt dhe qiellin, është shumë e mundshme që nuk kemi pasur mundësi t’i përmendim e ti diskutojmë shumë pikëpamje të tjera.

Kemi bindjen e tillë se i gjithë diskutimi rreth temës së “Diversitetit religjioz ndër shqiptarët dhe ndikimet e huaja”, mund të përmblidhen me këto pika të shkurtëra, përfundime dhe janë si vijon:

P Ë R F U N D I M E

1. Rëndësi e kujdes t‘i kushtohet ruajtjes dhe kultivimit të vlerave kombëtare, kulturore e tradicionale, sidomos te gjeneratat e reja. Këtë përgjegjësi e mbajnë institucionet publike, institucionet edukative arsimore, shoqëria civile, Këshilli Kombëtar dhe mediat,

2. Në përgjithësi, kërkojmë një ndërgjegjësim më të madh pedagogjik, profesional e institucional të klasës së mësimdhënësve të çdo niveli në komunat tona: Preshevë; Bujanoc e Medvegjë, sepse shpeshherë, sjellja e tyre nuk përkon me kapacitetin pedagogjik që duhet të ketë një mësimdhënës,

3. Diversiteti në mendime, koncepte, qëndrime, pikëpamje, botëkuptime, parime e vlera është pasuri e jona. Këtë duhet të kuptojmë si një formë e organizimit të jetëve tona, në spektrin e gjerë të rrugëve që na jep jeta dhe duhet të shohim si një trashëgimi e pasur për unifikim, duke filluar me parimin që mund të jetë i mundshëm “unitet në diversitet”, andaj ju lutemi të kemi mirëkuptim në këtë kohë trazirash e krizash të shumta.

4. Shoqata për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore dhe pjesa tjetër aktive e shoqërisë civile jemi të shqetësuar për ligjërimin në përgjithësi dhe nivelin e tij joadekuat që nuk përkon me aftësitë e të nxënit dhe ato profesionale e njerëzore të nxënësve tanë, në çdo nivel të mundshëm dhe në veçanti në lëmejtë që janë më të ndjeshëm dhe që prekin shpirtin e brezave tanë, e sidomos të shkollarëve fillorist dhe atyre gjimnazistëve. Kërkojmë, të jemi të vetëdijshëm për fjalën e thënë dhe pasojat e saj, sepse ajo është “para institucion” i cili i institucionalizon të gjitha format e jetës tonë, duke filluar nga ajo religjioze, kulturore, arsimore, pedagogjike, juridike, ekonomike e politike.

5. Mundësi dhe transparencë ndaj nxënësve lidhur me përzgjedhjen e lëndëve zgjedhore në nivelin e arsimit fillor e të mesëm. Orientimi profesional i nxënësve të fillojë nga ky nivel shkollimi, kështu që nxënësve të prirur për interes fetar t‘i jepen mundësi e qasje për shkollim në institucionet gjegjëse. Lënda fetare në shkollat tona të ligjërohet me koncepte të pranueshme për moshën e fëmijëve dhe të plotësohet me përmbajtje edhe nga fetë tjera ndër shqiptar, sepse toleranca dhe respekti fetar është vlerë shqiptare,

6. Diversiteti sjell me vete edhe ndikime, andaj është shumë e nevojshme që të kemi kujdes ndaj traditave ndryshe, të sjellura në trojet tona, qoftë nga Lindja e nga Perëndimi, qoftë nga njëra apo tjetra Fe e shqiptarëve, sidomos pas hapjes me këtë globalizim. Qëndrimi me vijën tradicionale të mendimit, e cila e ka dhënë provimin e kohës dhe sfidave, të çfarëdo forme qoftë, duhet të jetë kryefjala jonë, vlerë të cilën duhet edhe më tutje ta vazhdojmë. Padyshim se, këtu nuk e kemi fjalën për format e ringritjes, apo rindërtimit të identiteteve brenda subjektit human.

7. Jemi pjesë e Europës, por kemi identitetin tonë që nëpër shekuj na u është përcjellur me vlerat që na kanë lakmi thuajse e gjithë bota. Të jemi bashkëkohor, ti japim qasje reale dhe kritike prurjeve qoftë nga lindja apo perëndimi. Mirëpo, gjithmonë duke i ruajtur e kultivuar dallimet apo diversitetin brendapërbrenda shqiptar që asnjë popull nuk e ka sa i përket tolerancës dhe respektit ndër fetar.

8. Kemi bindjen e thellë se jemi të vetëdijshëm si popull se me cilat sfida jemi duke u përballur, Jemi në kohë shumë të turbullt e jemi duke kaluar nëpër kapërcyell të vështirë të historisë, me një transformim marramendës, andaj shpresojmë e urojmë të jemi vigjilent në këtë drejtim, syhapur e shumë të matur, sepse në të kundërtën “atë çka do të mbjellim sot, brezat e ardhshëm do ta korrin” qoftë e mirë apo e keqe. Vetëm brenda vetes gjendet e mira apo jo e mira, që prej nesh varet se cilës do ti prijmë e do ti shërbejmë.

9. Ne si shoqëri në tranzicion e sipër duhet të formojmë një mekanizëm vlerësues me njerëz kompetent /komision apo ngjashëm/ që në mënyrë kritike dhe me filtër vlerëson, se çfarë duhet të futet brenda trungut tone nga prurjet e huaja, që të marrim vetëm vlera të mirëfillta dhe që nuk rrezikojnë identitetin tonë shqiptar. Preferojmë të mos luajmë rolin e bajraktarit fetar, sektar, të mos mundohemi t’i rregullojmë çështjet fetare ideologjike, globale, sepse duhet kuptuar kapacitetin tone social. Poashtu të shfrytëzojmë të mirat e fesë dhe t’i dhe t’i përvetësojmë ato, për të mirën tonë, sociale, e tjerë

Me përshëndetje miqësore nga paneli punues i përfundimeve:

Xhemaledin SALIHU,
Shkodran H. Ismaili,
Fitim NUHIU,
Shkëlzen LIMANI

Preshevë, më 12 prill 2018 ]]> Shaqiri: Nuk ia kam frikën Serbisë farehttps://rajonipress.com/shaqiri-nuk-ia-kam-friken-serbise-fare/ Tue, 19 Jun 2018 10:34:49 +0000 https://rajonipress.com/?p=191030 Xherdan Shaqiri ka paralajmëruar edhe një ndeshje të bukur për Zvicrën pas paraqitjes fantastike që kishin ndaj Brazilit. Shaqa ka thënë se nuk ia ka fare frikën Serbisë.

“Presioni nuk është mbi ne. E kemi ndalur Brazilin dhe tani jem të etur për fitore. Serbisë nuk ia kam frikën fare, besojmë në një rezultat pozitiv. Ne i dime aftësitë tona, kemi lojtarë të shkëlqyer që luajnë në ligat më të forta për shumë vite me radhë. Tani të gjithë e kanë kuptuar se jemi skuadër serioze” ka thënë Shaqa./Indeksonline/ ]]> Si ta ndaloni bllokimin e enëve të gjakuthttps://rajonipress.com/si-ta-ndaloni-bllokimin-e-eneve-te-gjakut/ Tue, 19 Jun 2018 09:32:27 +0000 https://rajonipress.com/?p=191026 Betakarotina e forcon imunitetin, pakëson rrezikun nga tumoret malinje dhe ndihmon në luftën kundër infeksioneve akute dhe kronike.

Betakarotina është pigment bimor nga grupi i karotenoideve, e organizmi ynë prej tij prodhon vitaminë A. Sasia më e madhe e betakarotinës gjendet në pemët dhe perimet e verdha të portokallta, si dhe në perimet me gjethe të gjelbër prandaj duhet konsumuarkarotë, avokado, kivi, pjepër, dardhë, portokall, kunguj, mollë, spinaq, patate të ëmbël, sallatë të gjelbër, lakër, brokol dhe lakër jeshile.

Nutricistët sugjerojnë që karota mos të përpunohet në mënyrë termike. Betakarotina është e rëndësishme për shumë funksione të rëndësishme për shëndetin e njeriut.

Luan rol të rëndësishëm në procesin e bllokimit të enëve të gjakut, prandaj edhe thuhet se ruan shëndetin e enëve tona të gjakut dhe zemrës. Ndikon mirë edhe në luftën kundër infeksioneve kronike dhe akute e konsiderohet se edhe e i rrezikun nga tumoret malinje. Betakarotina ruan edhe lëkurën nga rrezatimet e dëmshme të rrezeve ultravjollcë, prandaj edhe e hasim në preparatet për rrezitje. Është një nga antioksiduesit më të fortë dhe ndikon pozitivisht në luftën kundër efekteve të dëmshme nga radikalet e lira.

(Kosova Sot) ]]> Rushiti: Tolerancë zero për ata që tentojnë të ndërtojnë pa leje në Gjilanhttps://rajonipress.com/rushiti-tolerance-zero-per-ata-qe-tentojne-te-ndertojne-pa-leje-ne-gjilan/ Tue, 19 Jun 2018 09:07:51 +0000 https://rajonipress.com/?p=191023 Gjilan – “Ju bëj thirrje të gjithë investitorëve që t’i kryejnë paraprakisht procedurat e pajisjeve me leje ndërtimi, në të kundërtën, ata që tentojnë të ndërtojnë pa leje, toleranca do të jetë zero”. Kështu ka thënë sot në një konferencë për media drejtori i Inspeksionit në Gjilan, Nevzad Rushiti, gjatë prezantimit të punës që nga rithemelimi i Drejtorisë përkatëse.

“Siç e dini, në Gjilan kemi vlug të investimeve në ndërtimet e larta kolektive dhe krejt kjo vjen nga krijimi i mundësive të mëdha për bizneset nga ana e kryetarit të Komunës, z. Lutfi Haziri, gjithnjë duke respektuar ligjet në fuqi për ndërtim dhe planet urbanistike”, tha ai.

Rushiti ka deklaruar se përveç inspektimeve të përditshme, kemi formuar edhe Tast Forcën për sezonën e verës dhe kohën kur në komunën tonë kemi fluks të bashkatdhetarëve tanë, të cilët vijnë nga diaspora në familjet e tyre, për t’iu mundësuar lëvizje të lirë.

Ai, në këtë konferencë, ka deklaruar se janë në inspektim të përditshëm të të gjitha thertoreve dhe përpunuesit e mishit, përpunuesit e qumështit, duke shtuar se brenda një kohe të shkurtër i kanë inspektuar të gjitha restorantet dhe kafeteritë.

“Për informimin tuaj dhe të qytetarëve tanë, para disa ditëve kemi asgjësuar një sasi të konsiderueshme të artikujve ushqimor në një qendër tregtare në Gjilan dhe të gjitha veprimet janë ndërmarrë sipas dhe rregulloreve në fuqi”, ka theksuar drejtori i Inspeksionit në Gjilan, Nevzad Rushiti.

Po ashtu, ai ka nënvizuar se së bashku me inspektorët, janë në terren gjatë gjithë kohës për lirimin e hapësirave nga uzurpatorët në mënyrë që qytetarëve t’ju mundësohet lëvizje e lirë.

“Përveç Tast Forcës, kemi organizuar edhe kujdestarinë ditëve të uikendit dhe pas orarit të punës në bashkëpunim me Policinë e Kosovës. Personalisht, jam i kënaqur me punën e inspektorëve, por edhe me bizneset e vogla dhe të mëdha, të cilat po i respektojnë ligjet në fuqi”, ka thënë në fund Rushiti./rajonipress/ ]]> UBT rrit bashkëpunimin me institucionet partnere në botëhttps://rajonipress.com/ubt-rrit-bashkepunimin-me-institucionet-partnere-ne-bote/ Tue, 19 Jun 2018 08:40:49 +0000 https://rajonipress.com/?p=191020 Rektori i UBT-së, Edmond Hajrizi është takuar me dhjetëra përfaqësues të institucioneve arsimore nga Amerika dhe Evropa, me të cilët ka biseduar dhe janë pajtuar për fillim, përkatësisht vazhdim të bashkëpunimit ndërinstitucional.

Ndër institucionet me të cilat UBT ka lidhur marrëveshje është edhe St. John’s University, me ç’rast në takimin që zhvilloi me përfaqësuesit e këtij institucioni, janë pajtuar për të bashkëpunuar edhe më konkretisht në ofrimin e programeve të përbashkëta, si dhe në shkëmbim të stafit dhe studentëve të të dy institucioneve.

Po ashtu, në takimin që Hajrizi pati me drejtorin e programit për Komunikim Ndërkombëtar në St. John’s University, Basilio Monteiro, ky i fundit shprehu gatishmërinë e tij të kontribuojë në zhvillimin e mëtutjeshëm të Fakultetit Media dhe Komunikim të UBT-së./rajonipress/ ]]> Dy vite burg për veprën penale marrje ryshfetihttps://rajonipress.com/dy-vite-burg-per-vepren-penale-marrje-ryshfeti/ Tue, 19 Jun 2018 08:27:56 +0000 https://rajonipress.com/?p=191017 Gjilan – Gjykata Themelore në Gjilan ka shpall Aktgjykim dënues ndaj të akuzuarit B. A. I akuzuari shqiptar, shtetas i Republikës së Kosovës, dyshohet se gjatë muajit nëntor 2015 në cilësinë e personit zyrtar – Inspektor i Ndërtimit, fillimisht ka kërkuar ryshfet në shumë prej 5.000 Euro, nga i dëmtuari A. I, që të mos rrënojë një pjesë të objektit i cili ishte mbi ndërtim, ndonëse ishte në kundërshtim me leje ndërtimore në objektin banesor, duke e ftuar në celular disa herë për tu takuar dhe më pas ka marr shumën e të hollave prej 3.000 Euro nga i dëmtuari.

Me këto veprime i akuzuari B. A. ka kryer veprën penale marrja e ryshfetit.

Trupi gjykues pas shqyrtimit të gjitha shkresave të lëndës dhe dëgjimit të dëshmitarëve, ka shqiptuar një dënim prej dy (2) vite burgim dhe një dënim plotësues prej dy (2) viteve ndalimi i funksioneve në administratën publike, pas vuajtjes së dënimit me burg.

Gjykata ka shpall Aktgjykim lirues për të akuzuarit V.Sh., M.Sh., B.M. dhe A.B., po ashtu zyrtarë komunal, pasi që nuk është vërtetuar se kanë kryer veprën penale me të cilën janë ngarkuar “keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar” dhe “heqja ose dëmtimi i vulave zyrtare ose shenjave”.

Palët kanë të drejtën e ankesës ndaj këtij Aktgjykimi në Gjykatën e Apelit thuhet në njoftimin e Sabit Shkodrës zëdhënës i Gjykatës së Gjilanit./rajonipress/ ]]> Arrestohet hajni i dyshuar për disa vjedhje të rënda në Vitihttps://rajonipress.com/arrestohet-hajni-i-dyshuar-per-disa-vjedhje-te-renda-ne-viti/ Tue, 19 Jun 2018 07:18:42 +0000 https://rajonipress.com/?p=191014 Gjilan – Më 18 qershor 2018 në Viti, në Rrugën e “UÇK-së”, nga ekipi sektorial është arrestuar i dyshimti shqiptar shtetas i Kosovës i dyshuar se mund të jetë i involvuar në veprat penale “vjedhje e rëndë”, i njëjti është intervistuar nga prokurori i PTH-Gjilan, në prani të avokatit mbrojtës.

Janë gjetur prova të qëndrueshme se i njëjti është i involvuar në disa raste të veprave penale “Vjedhje” dhe “Vjedhje të rënda” që kanë ndodhur në vazhdimësi në Viti dhe fshatrat për rreth.

Prokurori i shtetit i ka caktuar masën e ndalimit për 48 orë njoftoj Ismet Hashani./rajonipress/ ]]> Dialogu Prishtinë-Beograd nuk mund të vazhdojë pafundësishthttps://rajonipress.com/dialogu-prishtine-beograd-nuk-mund-te-vazhdoje-pafundesisht/ Tue, 19 Jun 2018 06:46:37 +0000 https://rajonipress.com/?p=191011 Njohësit e rrethanave politike në vend kanë bërë me dije se Kosova dhe Serbia nuk mund të negociojnë pa kufi për procesin e normalizimit të marrëdhënieve në mes tyre.

Ata kanë kërkuar që të caktohen afatet kohore brenda të cilëve do të diskutohen për fazën finale të këtij procesi.

Vigan Qorrolli dhe Ramush Tahiri, ndonëse kanë shprehur mendime të ndryshme se kur mund të arrihet traktati i paqes në mes të dy shteteve, kanë deklaruar për gazetën “Epoka e re” se marrëveshjet që nënshkruhen në këtë proces duhet të zbatohen nga palët në përpikëri.

“Së pari, dialogu Prishtinë – Beograd nuk mund të vazhdojë pafundësisht, pra duhet të ketë një pajtim paraprak për prioritete dhe afate, gjë që me këtë format aktual nuk i ka asnjërën. Afatizimi i dialogut është çelësi i suksesit të tij”, ka thënë Qorrolli. ]]> Hoxha: Vizat hiqen sivjethttps://rajonipress.com/hoxha-vizat-hiqen-sivjet/ Tue, 19 Jun 2018 06:39:19 +0000 https://rajonipress.com/?p=191008 Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha, gjatë një interviste për “Zërin” është shprehur e bindur se Bashkimi Evropian këtë vit do t’i heqë vizat për Kosovën. Sipas saj, pas rekomandimit që do të jepet nga Komisioni Evropian këtë muaj, i cili beson se do të jetë pozitiv, nevojiten 3-6 muaj kohë për t’i përfunduar të gjitha procedurat e nevojshme në Parlamentin Evropian, si dhe në Këshillin e Ministrave të BE-së.

Me publikimin e rekomandimit nga Komisioni Evropian (KE), i cili do të ndodhë në fund të këtij muaji, do të bëhet e qartë se Kosova i ka përmbushur të gjitha kriteret për liberalizimin e vizave.

Kështu ka deklaruar ministrja e Integrimit Evropian (MIE), Dhurata Hoxha, e cila në një intervistë për “Zërin” është shprehur e bindur se ky proces do të finalizohet përgjatë këtij viti.

Sipas të parës së MIE-së, nga dita e marrjes së sinjalit pozitiv për liberalizim nga KE-ja procedurat e miratimit në Parlamentin Evropian dhe në Këshillin e Ministrave mund të marrin kohë 3 deri në 6 muaj.

Lidhur me çështjen e vizave ajo ka bërë të ditur se si ministre bashkë me krerët e tjerë institucionalë janë duke lobuar te vendet që janë skeptike rreth liberalizimit për Kosovën.

Ndërkohë, ka vlerësuar se pesë shtetet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) të cilat nuk e kanë njohur Kosovën si shtet nuk paraqesin asnjë pengesë në procesin e liberalizimit.

“Pesë shtetet që ende nuk e kanë njohur pavarësinë e shtetit tonë nuk do të mundë ta pengojnë as liberalizimin e as procesin tonë integrues”, ka theksuar Hoxha. ]]> Në klasën e zambakëvehttps://rajonipress.com/ne-klasen-e-zambakeve/ Tue, 19 Jun 2018 06:28:05 +0000 https://rajonipress.com/?p=191005 Poezi nga Avdush Canaj

Ta përkëdhela gërshetin
si hënës në ballkon
ti ma shkele syrin e liqentë
me cicërimë zogu të thashë
paske veshur këmishën e fluturave
për dëshirë të zambakut më the
dhe më fale buzëqeshjen prej dielli
mos më kërko nëpër kopshtije lulesh
në klasën e zambakëve më ke
një bankë pas teje
qepallëblerta ime ]]> Arifi: BE-ja përkrah Asociacionin sipas Kushtetutës së Kosovështtps://rajonipress.com/arifi-be-ja-perkrah-asociacionin-sipas-kushtetutes-se-kosoves/ Tue, 19 Jun 2018 06:11:25 +0000 https://rajonipress.com/?p=191002 Delegacioni kosovar, i kryesuar nga koordinatori i Qeverisë së Kosovës për dialogun me Serbinë, Avni Arifi, gjatë ditës së djeshme ka prezantuar të arriturat në procesin e dialogut me Serbinë para përfaqësuesve të vendeve anëtare të Bashkimit Evropian.

Arifi ka treguar për gazetën “Zëri” se gjatë këtij takimi Kosova ka ngritur çështjen e moszbatimit të marrëveshjeve të arritura me Serbinë.

Ai po ashtu njoftoi se janë dakorduar me zyrtarët e BE-së që Asociacioni i Komunave me Shumicë Serbe të formohet konform Kushtetutës dhe ligjeve të Kosovës pa kompetenca shtesë.
Në anën tjetër, aspak e kënaqur me procesin e dialogut dhe me përgatitjen e palës kosovare në këtë proces është opozita, shkruan më tutje “Zëri”.

Opozitarët për gazetën deklaruan se pala kosovare nuk ka se çfarë të prezantojë para shteteve të BE-së pasi nuk është arritur asgjë nga ky proces.

E njohësit e çështjeve politike theksuan se moszbatimi i marrëveshjeve të arritura po e vë në pikëpyetje rezultatin e dialogut. ]]> Diabeti mund të jetë shenjë e hershme e kancerit të pankreasithttps://rajonipress.com/diabeti-mund-te-jete-shenje-e-hershme-e-kancerit-te-pankreasit/ Tue, 19 Jun 2018 06:04:59 +0000 https://rajonipress.com/?p=190999 Diabeti është i njohur se dyfishon rrezikun e kancerit pankreatik, por studimi i ri sugjeron nëse jeni diagnostikuar me tipin 2 pas moshës 50-vjeç, mund të jetë një shenjë që tashmë keni sëmundjen vdekjeprurëse.

Më shumë se gjysma ose 52.3 për qind e rasteve të kancerit të pankreasit në mesin e diabetikëve janë tek ata që janë diagnostikuar më pak se tre vjet përpara diagnozës së tyre të kancerit.

Studiuesit sugjerojnë në disa raste që diabeti mund të shkaktohet nga kanceri dhe mund të veprojë si një shenjë e paralajmërimit të hershëm për sëmundjen vrastare.

Ekipi i Universitetit të Kalifornisë Jugore nuk ka spekuluar se pse gjendja mund të jetë një shenjë e kancerit të pankreasit dhe tha se studimi i tyre tregon për lidhjen ndërmjet tyre.

Rreth 3.6 milionë njerëz në Britani të Madhe kanë diabet dhe 90 për qind e rasteve janë të tipit 2, që shpesh lidhet me mbipeshën ose jetën joaktive.

Kancer pankreatik prek rreth 9.600 njerëz në vit dhe më pak se një në dhjetë vetë mbijetojnë pesë vjet pas diagnozës së tyre. ]]>